1974 | Free: Free Story

Postuumi ja suosituin levy

Freen hajoamisen jälkeen vuonna 1973 kasatusta ja seuraavan vuoden puolella julkaistusta tupla-albumista Free Story muodostui ironisesti brittiläisen bluesrockin kulmakiviin lukeutuvan yhtyeen myydyin levy. Kokoelman kappalevalikoima onkin toki laadukas ja myös melkoisen kattava. Debyytiltä Tons of Sobs mukana tosin on ainoastaan letkeän svengaava I’m a Mover ja loistavalta yhtyeen nimeä kantavalta kakkosalbumilta avausraita I’ll Be Creepin’ sekä slovarituotantonsa huippuhetkiin kuuluva kyseisen pitkäsoiton päätösraita Mourning Sad Morning. Fire and Waterin osuus on luontevasti runsaampi; kokoelmalle on sisällytetty Alright Nown lyhennetyn singleversion lisäksi itseoikeutetusti sielukas nimiraita Fire and Water sekä balladiosaston kirkkaimpiin mestariteoksiin lukeutuva Heavy Load.

Highwaylta tarjolla ovat single The Stealer ja jälleen slovarituotannon sielukkuutta huokuvat Be My Friend sekä Soon I Will Be Gone. Free Liven osuus on niin ikään melkoisen kattava; mukana ovat Mr Bigin erinomainen versio, alun perin Tons of Sobsille levytetty bluescover The Hunter sekä uutta tuotantoa edustanut onnistunut studioäänite Get Where I Belong. Välikaudelta tarjoillaan yksi näyte jamilevyltä Kossoff Kirke Tetsu & Rabbit Just For the Box – instrumentaalin muodossa, mutta myös Paul Rodgersin lyhytikäinen Peace-yhtye pääsee ääneen Lady-nimisen raidan verran. Viimeisen levypuoliskon käynnistää vuoden 1971 singlehitti My Brother Jake, Free at Lastilta mukana ovat ehdottomuudet, eli tanakasti rokkaava Travellin’ Man, voiman ja nyanssikkuuden tyylikkäästi yhdistävä  Sail On sekä upea singlehitti, jo samaisella vuosikymmenellä Leslie Westin ja 90-luvun alussa Joe Cockerin coveroitavaksi päätynyt Little Bit of Love.

Heartbreakerin osuus jää pitkän ja vakuuttavan nimiraidan harvinaisen liveversion ja pakahduttavan Come Together in the Morningin varaan; Freen todellisiin merkkiteoksiin lukeutuva Wishing Well ei Free Storylle sisälly. Silti kyseessä on erinomainen kokoelma, josta voi mainiosti aloittaa yhtyeen urotekoihin tutustumisen.