1974 | Blue Öyster Cult: Secret Treaties

Kova kolmonen

Amerikkalaisen hardrockin upean oman tiensä kulkijan, Blue Öyster Cultin kolmannen pitkäsoiton Secret Treatiesin voi tulkita päättävän yhtyeen tuotannon ensimmäisen trilogian. Career of Evil aloittaa inspiroituneen melodisesti. Sitä seuraava Subhuman on vielä astetta sofistikoituneempi ja sisältää todella tiukkaa riffittelyä sekä taidokasta soolotyöskentelyä.
Nopeampi, jopa hienoiseen kitararevittelyyn yltävä rockpala Dominance and Submission on eräs pitkäsoiton tunnetuimmista raidoista. ME-262 edustaa suorempaa ja näin ollen myös hieman yksioikoisempaa rokkausta, jota kekseliäs riffittely kuitenkin mainiosti rikastaa. Cagey Cretins edustaa niin ikään nopeaa, mutta varsin koukukasta rocktyyliä.

Sulavalinjainen, tosin soolossaan kaasutteluun yltävä menopala Harvester of Eyes lukeutuu myös albumin keskeisimpään ja tunnetuimpaan tuotantoon. Kilkuttavaa pianoa hyödyntävä Flaming Telepaths sisältää suoranaisen killeririffin, tarttuvan kertosäkeen sekä taidokkaat kosketinsoitin- ja kitarasoolon.
Albumin päättää melodisen tyylikäs, aluksi balladiosastoa edustava, mutta loppuaan kohti tempoaan kiristävä ja jälleen kerran kekseliästä kitarointia tarjoava Astronomy.

Ensimmäisten kolmen upean pitkäsoittonsa jatkoksi BÖC julkaisi kaikkien aikojen laadukkaimpiin livelevyihin laskettavissa olevan tupla-albumin On Your Feet or on Your Knees.

Pertti Pulkkanen jatkaa rockin historian luotaamista. Vuorossa vuoden 1974 klassikot.