1973 | The Eagles: Desperado

Eräs kaikkien aikojen teema-albumeista

Vuonna 1973 ilmestyneen The Eaglesin toisen pitkäsoiton Desperado ovat monet valmiit nostamaan yhtyeen huipputyöksi. Don Henley, Glen Frey, Bernie Leadon ja Randy Meisner edustivat uransa alussa länsirannikon upeinta countryrockia ja kakkosalbumilleen kvartetti taltioi onnistuneesti kahden lainsuojattoman tarinan.

Kappalemateriaali levyllä on kiehtovaa ja erinomaisesti aikaa kestänyttä. Koskettava avausraita Doolin/Dalton, countrya puhtaimmillaan edustava Twenty-One, aidosti rankempaa musiikillista lähestymistapaa tarjoavat Out of Control ja Certain Kind of Fool, albumin suurimmiksi klassikoiksi kohonneet slovarikaunokit Tequila Sunrise ja nimikkoraita Desperado sekä countryrockhengen syvimmän olemuksen upeasti vangitseva Bitter Greek ovat kaikki onnistuneita esityksiä.

Levyn päättää kappaleet Doolin/Dalton ja Desperado yhteen niputtava Reprise-versio. Uransa ensimmäisillä pitkäsoitoilla Eagles suorastaan loisti niin kappalemateriaalinsa kuin stemmalaulujensa osalta. Vaikka yhtyeen soittotaito kuka ties nivoutui huippuunsa myöhäisemmillä, miljoonamyyntiin yltäneillä albumeilla, julkaisi se taiteellisesti parhaat työnsä heti uransa alkuvaiheessa.
Albumikokonaisuutena Desperado on kohotettavissa Eaglesin parhaaksi levyksi.

Koska hyvä musiikin tekeminen ei loppunut vuoteen 1972, jatkaa Pertti Pulkkanen valikoimalla vuoden 1973 parhaimmistoa.