1973 | Blue Öyster Cult: Tyranny and Mutation

Erinomainen toinen albumi

Blue Öyster Cult on amerikkalaisen hardrockin kentässä aivan oma kiehtova lukunsa. Sen toinen albumi Tyranny and Mutation lukeutuu Eric Bloomin johtaman yhtyeen varhaistuotannon todellisiin huipputöihin.
Pitkäsoitto jakautuu Red ja Black-puoliskoihin ja sen käynnistää itseoikeutetusti viriiliä jamittelua ja intensiivistä sooloilua esittelevä kappale Red & Black. O. D. ’d on Life Itself on astetta seesteisempi ja samalla myös hivenen yksioikoisempi raita, joka sisältää kuitenkin iskevän kertosäkeen. Stemmoilla höystetty Hot Rails to Hell svengaa erinomaisesti, mutta albumin ykköspuolen kohokohdaksi muodostuu kuitenkin yli seitsenminuuttinen, vimmaisen riffittelyn varaan rakennettu 7 Screaming Diz-busters.

Black-puoliskon avaa Tyranny and Mutationia progeimmillaan edustava Baby Ice Dog. Wings Wetted Down jatkaa tyylikkään melodisesti ja sisältää myös upean kitarasoolon. Koukukkaiden riffien pariin palataan niin ikään kosketinsoitintaiturointia esittelevällä raidalla Teen Archer. Miltei sokerina pohjalla on musiikillisessa kokonaistoteutuksessaan kertakaikkisen onnistunut Mistress of the Salmon Salt (Quicktime Girl), jossa soolot ja riffit täydentävät upeasti toisiaan iskevän kertosäkeen kruunaamina.

BÖC:in tuotannossa oli seuraavana vuorossa niin ikään varsin tasokas pitkäsoitto Secret Treaties. Yhtyeen varhaistuotannon parhaimmistosta oli tarjolla erinomaiset livetulkinnat tupla-albumilla On Your Feet or on Your Knees. Suurin suosio antoi tosin odottaa itseään vieläkin myöhemmäksi. Kyseisen vaiheen yhtyeen uralla voinee sanoa aloittaneen vuoden 1976 pitkäsoitto Agents of Fortune (Don’t Fear) The Reaper-hitteineen.

Koska hyvä musiikin tekeminen ei loppunut vuoteen 1972, jatkaa Pertti Pulkkanen valikoimalla vuoden 1973 parhaimmistoa