1972: The Eagles: I

Countryrockin ykkösnimen mainio esikoinen

Linda Ronstadtin taustalle alkuaan kasattu The Eagles oli uransa alussa erinomainen countryrockyhtye. Kvartetin Don Henley, Glenn Frey, Randy Meisner ja Bernie Leadon vuonna 1972 ilmestynyttä debyyttialbumia voi pitää ainakin eräänä kyseisen vuosikymmenen alkupuolen komeimmista esikoislevyistä. Jackson Brownen kanssa työstetty Take It Easy on pitkäsoiton tunnetuin esitys, mutta kotkaparven esikoinen sisältää tasokkaampaakin tuotantoa.

Peaceful, Easy Feeling on nimensä veroinen countryballadi ja myös Train Leaves Here This Morning, puhutteleva Most of Us Are Sad sekä sävykäs Take The Devil edustavat kaikki tyylitajuista slovariosastoa. Upeilla stemmalauluilla höystettyä tanakampaa rokkausta tarjoavat kerrassaan onnistuneet Chug All Night, letkeä Nightingale sekä lopussaan todelliseen kukoistukseensa yltävä Trying. Earlybird on veikeä esitys, mutta albumin mestariteos lienee kuitenkin niin soitannollisesti kuin stemmalauluiltaan lähes täydellisyyttä hipova Witchy Woman.

Eaglesin mainiota debyyttiä seurasi vieläkin onnistuneempi Desperado, eräs rockin historian laadukkaimmista teema-albumeista. Myös tuoreemmilla Eaglesin pitkäsoitoilla on ansionsa ja niiltä on poimittavissa yksittäisiä täysosumia, vaikka musiikillinen tyylinvaihdos alkuaikojen countryrockista tavanomaisemman popin suuntaan olikin huomattava.

Arviosarjassa Pertti Pulkkanen jatkaa matkaansa vuoden 1972 klassikoiden pariin.