1972: Little Feat: Sailin’ Shoes

Tyylitajuista Amerikan herkkua

Kitaristi/laulajaansa Lowell Georgeen melkoisen voimakkaasti henkilöitynyt Little Feat oli 1970-luvun murevimpia ja svengaavimpia amerikkalaisyhtyeitä. Sen kakkospitkäsoitto, vuonna 1972 ilmestynyt Sailing Shoes on eräs yhtyeen vahvimmista töistä, monipuolisuudestaan huolimatta tai ehkä juuri sen ansiosta mainiosti kasassa pysyvä kokonaisuus.
Albumin tunnetuimpaan antiin lukeutuvat moitteettomasti svengaavat Cold Cold Cold ja Tripe Face Boogie, kylmät väreet nostattava slovarikaunokki Willin’ sekä tanakasti rokkaava Teenage Nervous Breakdown, joka kelpasi coveriksi niin skotlantilaiselle rockryhmälle Nazarethille kuin maamme kiistattomiin kitarakuninkaisiin lukeutuvalle Albert Järvisellekin. Nimiraita Sailing Shoes edustaa folkrockia ja A Apolitical Blues on tanakka rypistyspala.

Miellyttävästi valtavirtaa lähestyvä Easy to Slip olisi omannut hittiainesta. Lowell George esittäytyi säveltäjänä valtaosalla albumin kappaleista, mutta kosketinsoittaja Bill Paynen käsialaa oleva Cat Fever lukeutuu sekin albumin kohokohtiin. Sailing Shoes käynnisti Little Featin parhaimmillaan klassikkotasoisten albumien sarjan, jonka kirkkaimpina helminä loistavat Feats Don’t Fail Me Now, Last Record Album sekä rockin historian laadukkaimpiin konserttitaltiointeihin lukeutuva Waiting for Columbus.
Lowell George menehtyi jo aivan 1970-luvun lopussa, mutta Little Feat on jatkanut keikkailua ja levytyksiä vaihtelevalla tahdilla vuodesta 1988 lähtien. Uusin pitkäsoitto Rooster Rag ilmestyi juuri neljän vuoden levytystauon jälkeen.

Little Featin nykyisessä kokoonpanossa täysin originaalia miehistöä edustaa ainoastaan Bill Payne, mutta basisti Kenny Gradney, kitaristi/laulaja Paul Barrere ja lyömäsoittaja Sam Clayton liittyivät hekin jo neljäkymmentä vuotta sitten alkuaan vuonna 1969 perustettuun yhtyeeseen.

Arviosarjassa Pertti Pulkkanen jatkaa matkaansa vuoden 1972 klassikoiden pariin.