1972: Legendaarisen kokoonpanon debyytti

Vuoden 1972 ensimmäiselle pitkäsoitolleen Demons and Wizards Uriah Heep oli löytänyt unelmakokoonpanonsa. Kitaristi Mick Boxin, solisti David Byronin ja kosketinsoittaja Ken Hensleyn ydinryhmää olivat siirtyneet täydentämään rumpali Lee Kerslake ja basisti Gary Thain.

Heepin ehdottomaan parhaimmistoon lukeutuvan albumin käynnistää upean melodinen, pieneksi hitiksi osoittautunut The Wizard. Pitkäsoiton suurin menestys on tietty Easy Livin’,mutta pienestä teoksesta käyvä, Boxin mainion kitarasoolon sisältävä Circle of Hands on levyn unohdettu klassikko.
Boxin kitaroinnin hallitsemat Traveller in Time ja Poet’s Justice edustavat tyylikkäästi raaempaa Heep-soundia. Kosketinsoitinvetoinen Rainbow Demon lukeutuu pitkäsoiton todellisiin ässiin, mutta All My Life on sitä vastoin hienoinen täyteraita.

Hensleyn sävelkynä on todellisessa terässä kiekon päättävässä biisikaksikossa Paradise ja The Spell. Demons and Wizards lukeutuu Look at Yourselfin, Salisburyn ja hieman tuoreemmasta tuotannosta Return to Fantasyn kanssa Uriah Heepin todellisiin mestariteoksiin. Levy nousi Suomen myyntilistan ykköseksi ja Uriah Heep esiintyi myös vuoden 1972 Ruisrockissa.
Upea vuosikerta, sillä mukana oli myös Humble Pien viime hetkellä korvannut MC 5 legendaarisimmassa kokoonpanossaan, jossa mukana oli vielä solisti Rob Tyner.

Uriah Heep: Demons and Wizards

Arviosarjassa Pertti Pulkkanen jatkaa matkaansa vuoden 1972 klassikoiden pariin.