1971: Kantaaottavaa boogierockia

Kitaristi/laulaja Mark Farnerin,rumpali Don Brewerin ja basisti Mel Schecherin muodostama amerikkalaisyhtye Grand Funk Railroad myi 1970-luvulla enemmän levyjä kotimaassaan, kuin mikään toinen yhtye. Sen raaka ja silottelematon boogierock yhdistettynä yhteiskunnallisesti kantaaottaviin teksteihin osui ajan hermoon.
Trio julkaisi ensin kolme menestyksekästä studioalbumia, joita seurasi erinomaisen tiukka konserttitaltiointi Live Album, 100 % livelevy, jonka monet ovat valmiit nostamaan erääksi kaikkien aikojen tasokkaimmista livetallenteista.

Vuonna 1971 ilmestynyttä Survivalia monet puolestaan pitävät yhtyeen ensimmäisenä todellisena studiolevynä ja samalla laadukkaimpana tuotoksena kautta aikojen. Albumi sisältää kaksi tiukkaa covervetoa, version Trafficin Feel Alrightista sekä varsin tanakan näkemyksen Rolling Stonesin klassikosta Gimme Shelter.
Muut kappaleet ovat Mark Farnerin käsialaa. Comfort Me, I Want Freedom sekä I Can Feel Him in the Morning ovat varsin puhuttelevia esityksiä, ja niistä viimeksi mainitussa on selkeää gospelhenkeä. All You Got is Money sisältää yhteiskuntakritiikkiä ja avausraita Country Road svengaa kertakaikkisen upeasti.

Yhteiskunnallisuudessaan Survival on tulkittu jopa vastineeksi Marvin Gayen samaisena vuonna ilmestyneelle klassikkoalbumille What’s Going On. Seuraavana vuonna Farner ja kumppanit lyhensivät yhtyeen nimen Grand Funkiksi ja täydensivät yhtyeen kokoonpanoa kosketinsoittaja Craig Frostilla.
Valtavirran rockia lähestyneet albumit Phoenix ja We’re An American Band muodostuivat suuriksi menestyksiksi niin ikään ja kyseisten pitkäsoittojen menestyskappaleita olivat edellisen upean sielukas Rock N’ Roll Soul sekä jälkimmäisen singletilastoissa jenkkiykköseksi noussut nimikappale.

Arviosarjassa Pertti Pulkkanen ihastelee vuoden 1971 musiikillista määrää ja laatua.