Ylioppilaskunnat vaativat halvempia junamatkoja

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta vaatii yhdessä Helsingin ja Oulun ylioppilaskuntien kanssa, että junalla kulkemisesta tehtäisiin edullisempaa.
Kannanotossa katsotaan, että lippujen hinnat ovat nykyisin liian kalliita, ja pitkät matkat voivat olla edullisempia jopa lentäen. Yksityisautoilukin on monessa tapauksessa junailua halvempaa.
”Jos opiskelijatkin joutuvat miettimään junan ja auton välillä, on melko selvää kumman lipustaan täyden hinnan maksavat muut matkustajat valitsevat. Lippujen hinnat on laskettava sellaiselle tasolle, että junalla matkustaminen on taloudellisesti järkevää. Tämä mahdollisesti myös lisäisi matkustajamääriä ja siten lipputuloja”, HYY:n hallituksen puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi toteaa.

Kannanotossa junamatkailun eduiksi lasketaan mukavuus ja ympäristöystävällisyys. Lisäksi etuna on se, että junassa voi tehdä töitä matkan aikana. Ylioppilaskuntien mukaan rataverkko tulisikin saada huomattavasti tehokkaampaan käyttöön.
”Junalla matkustaminen on monelta kannalta erittäin kannatettava liikkumismuoto, joten matkustajaliikennettä on lisättävä ja junamatkustamista kehitettävä. Pelkästään tavaraliikenteelle tarkoitetuille radoille tulisi mahdollisuuksien mukaan lisätä matkustajaliikennettä, jotta junalla matkustaminen ympäri Suomen nopeutuisi”, ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Maria Röykkä vaatii.
”VR on itse panostamassa kunnostustöihin vaikkei rataverkon kunnossapito kuulukaan sen tehtäväksi. Valtion tulisi huolehtia riittävästä budjettirahoituksesta, jotta vuoden aikana nähdyt ongelmat voidaan välttää tulevaisuudessa”, OYY:n hallituksen puheenjohtaja Ilari Nisula ihmettelee.

Itä-Suomen rataverkosta Uljaassa:
Ministeri tarjoaa rengasmallia junille

 • Leo Nid

  Vaikea on enää tuosta 50% opiskelija-alennuksesta tinkiä, kun koko rautatieliikenne on valtiolle jopa nykyisine ”huikeine” normilippuhintoineen pahasti alijäämäinen.

  Toki jonkinlaiset lisäalennukset ovat meikäläiselle kuluttajana tervetulleita (mutta nyljetäänhän tuo erotus jossakin vaiheessa verotuksessa :P). Esim. edullisemmat sarjaliput tai paljousalennukset.

 • Juhana Venäläinen

  Junalla matkustaessa voi usein tehdä sen yksinkertaisen havainnon, että junat eivät ole aina täynnä. Ei ole siis mitenkään purematta selvää, että alennukset aina ja kaikkialla laskisivat lipputulojen kokonaismäärää, vaan kysynnän kasvun myötä tulot voivat jopa nousta (kuten Korolainen-Virkajärvi uutisessa toteaakin), kun taas kustannukset ovat täsmälleen samat riippumatta siitä, onko juna täynnä vai puolillaan.

  Opiskelijoita voisi kätevästi käyttää ”junantäytteinä” esimerkiksi myymällä viime hetken lippuja vielä tavallista opiskelijalippua alempaan hintaan. Tällaisia malleja ei kuitenkaan pidä ymmärtää hyväntekeväisyytenä, sillä periaatteessahan kyse on voiton maksimoimisesta laillisen hintadiskriminaation kautta.

 • Leo Nid

  Tilannetta pitää ajatella VRn näkökulmasta, koko valtiota koskevana tilanteena. Ja minne se junaliikenteen pääpaino suuntautuukaan? Etelä-Suomeen. Eli Itä-Suomen kannalta tämä ei ole kovinkaan ihanteellista. ISY:ssa kampusten välilläkään ei ole suoraa junayhteyttä.

  Helsinki-Tampere-Turku -akselilla junat saattavatkin olla täpöten täynnä (tästä ei varmaa tietoa, mutta luulisi näin olevan)työhön kiiruhtavia sekä opiskelijoita. Miksi valtiollisen yhtiön olisi silloin toimittava harvempiasuttavien alueiden ehdoilla? Silloinhan jokainen ympäri maata yrittäisi junaan ”viime tingassa”.

  Korolaisen-Vinkajärven kommenttissa on myös sana ”mahdollisesti”. Mitään takeita väestöryntäykselle ei ole.

 • Mika Martikainen

  Tällaiset kannanotot olisivat mielestäni SYL:n eli sen ”korkeimman” tahon asioita/tehtäviä eikä YKSITTÄISTEN ylioppilaskuntien yksinäistä laulantaa. ISY(Y)ssakin olisi varmasti jotain muuta tärkeämpää tekemistä kuin kuluttaa aikaa tämänkaltaisiin kirjoituksiin.

  Ihmettelenkin miksi mukana on vain muutama ylioppilaskunta. Ilmeisesti muut ovat katsoneet, että kirjoituksen veistelyyn käytetyn ajan voi käyttää tehokkaaminkin?

  Ja melkein kuin tilauksesta…

  http://www.hs.fi/talous/artikkeli/VR+kokeilee+joustavia+hintoja+junalippuihin+/1135248678705

 • Maria Röykkä

  Kannanotossa ottivat kantaa ylioppilaskunnat etelästä, pohjoisesta ja idästä, mikä kertoo myöskin kannanoton painoarvosta. SYL:sta tuli ainoastaan positiivista palautetta, että myös yksittäiset ylioppilaskunnat tekevät yhteiskannanottoja. Tämä kertoo myös siitä, että ylioppilaskunnat tekevät yhteistyötä keskenään, kun ylioppilaskunnilla on myös valtakunnallisia tavoitteita.

  Kannanotossa on mukana tarkoituksellisesti vain nämä kolme ylioppilaskuntaa. Muita ei ole kysytty mukaan. Yhteiskannanoton tekeminen on varsin vaikeaa, jos on useita ylioppilaskuntia mukana, koska kannanotto pitää hyväksyä jokaisen ylioppilaskunnan hallituksessa. Yhteistyö sujui varsin mukavasti ja joutuisasti normaalin yhteistyön lomassa, joten kannanotto ei todellakaan ollut taakka.

  Jotkut varmaan huomaavat lausunnossani olevan Itä-Suomea koskeva asia. Joensuun ja Kuopion välillä on ainoastaan suora tavaraliikennerata, mutta ei suoraa matkustajaliikennettä. Ne, ketkä matkustavat Joensuun ja Kuopion väliä, niin ymmärtävät, kuinka huonot liikenneyhteydet ovat olemassa, vaikka näissä kaupungeissa toimii sama yliopisto.

  ISYY:n hallituksen puheenjohtaja