Ylen Jälkiviisaat ei vaivautunut selvittämään faktoja

Teksti: Pasi Huttunen

”Opintotuki on täysin vastikkeetonta”, todettiin useita kertoja Ylen ajankohtaisohjelma Jälkiviisaissa 4. maaliskuuta. Keskustelemassa olivat Heidi Marttila, Kreeta Karvala ja Ville Blåfield. Tieto yllätti Uljaan toimituksen, sillä olimme kuvitelleet, että opintotuen saamisen edellytyksenä on opintojen edistyminen. Lisäksi opintotuen saamisen edellytyksenä on se, että ei tienaa yli tiettyjen tulorajojen.
”Nyt siellä sitten itketään kun voi juoda yhden laten vähemmän viikossa. On käsittämätöntä, että ne kehtaa. Häpeis!” Heidi Marttila puuskahtaa. Hän puhuu vakaalla kokemuksella suoritettuaan koko tutkintonsa Isossa-Britanniassa. Marttila viittaa professori Roope Uusitalon ehdotukseen, että opintotuki muutettaisiin lainapainotteiseksi ja opintorahasta leikattaisiin pois lähes 90 euroa kuukaudessa.
Uljaan toimitus on myös tyytyväinen siitä, että Itä-Suomessa ei tarvitse maksaa yli 20 euroa latesta toisin kuin niiden opiskelijoiden, joista Marttila puhuu.

Sanapari ilmainen raha todella mainitaan lähetyksessä täysin vakavissaan. Jopa opiskelijaa lähetyksessä puolustava Blåfield näyttää kuvittelevan, että opintoraha on täysin vastikkeetonta rahaa. Kuulemma opintoraha on täysin ilmaista rahaa, koska näin nämä asiat Jälkiviisaissa koetaan. Ohjelmaa juontanut toimittaja ei myöskään korjannut keskustelijoiden virheitä missään vaiheessa.
”Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme”, todetaan päätoimittajien hiljattain julkaisemassa kannanotossa, jonka muun muassa Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on allekirjoittanut.

Opintotukea voidaan myöntää vain päätoimisiin opintoihin, opiskelijan tulot vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit nostaa opintotukea ja opintotuen myöntäminen ja maksaminen edellyttävät, että opiskelija edistyy opinnoissa. Esimerkiksi korkeakouluopiskelijan tapauksessa opinnot ovat edistyneet riittävästi, jos olet edeltävän lukuvuoden aikana suorittanut opintoja keskimäärin vähintään 5,0 opintopistettä tukikuukautta kohti.

Tämä kaikki selviää esimerkiksi osoitteesta kela.fi/opintotuki