Yhteisösivusto peittoaa paikallisen median tykkäyksissä

JOENSUU – Kamppailu suosiosta ja huomiosta sosiaalisessa mediassa on perinteisemmälle medialle vaikeaa. Yhden esimerkin tästä tarjoaa yrittäjä Arttu Laakkosen tätä nykyä ylläpitämä yhteisösivusto Joensuu – kaupunki idässä Facebookissa. Sivusto saavutti hiljattain 15 000 tykkääjän rajapyykin siinä missä esimerkiksi Yle Pohjois-Karjalalla on Facebook-sivullaan 2382 tykkääjää, Karjalaisella 4507 ja Uljaalla 1060.

Sivuston kuvauksessa kerrotaan, että kyseessä ei ole mainossivu tai minkään organisaation sivu.
”Tämä on Joensuu fanisivusto kaikille paikkakunnasta ja sen meiningistä pitäville tai siellä asuville”, sitä luonnehditaan.
”Maanantaiaamuna kello 9.52 meni 15 000 rikki. Sen voi kai sanoa olevan paljon, täkäläisittäin ja muutenkin”, Laakkonen päivittelee.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopistolla tykkääjiä on 5161 ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnalla 3372. Esimerkiksi Kuopion aluetta markkinoivalla Kuopion alue -sivulla tykkääjiä on 2871. Kuopion historiaa kuvien kautta esittelevä sivu Vintage Kuopio on kerännyt tykkääjiä 8605.

Laakkosen osin omistama Steam Company Oy hankki Joensuu – kaupunki idässä -sivuston ylläpidon käsinsä Cyde Hyttiseltä viime kesänä. Jo silloin tykkääjiä oli lähes 12 000.

Tykkäysten määrä ei välttämättä kerro suoraan, kuinka moni ihminen näkee sivun tekemiä päivityksiä. Laakkosen mukaan Joensuu – kaupunki idässä -sivun yksittäisiä postauksia silmäilee useimmiten 2 000 – 10 000 ihmistä.
”Sivujen postaukset eivät näy läheskään aina edes kaikille tykkääjille. Facebook on kiristänyt sivujen, brändien, näkyvyyttä”, Laakkonen kertoo.
”Se on hyvin pitkälle kiinni siitä, mitä siihen postaukseen laittaa.”

Erilaisten Facebook-sivujen kohdalla ei ole välttämättä kyse kilpailuasetelmasta, sillä myös paikallinen media hyötyy Joensuu – kaupunki idässä -sivun saamasta suosiosta. Laakkosen ylläpitämä sivu esimerkiksi jakaa paljon paikallisten lehtien verkkojuttuja.

Uljas on aiemminkin pärjännyt heikosti tykkäys-vertailuissa. Pitäkää tunkkinne –sivun ylläpitäjien tekemän vertailun mukaan Aalto Uni Memes oli vuonna 2012 Suomen johtava ylioppilasmedia. Uljas löytyi sijalta 15, kun vertailussa oli 22 mediaa. Päivitettyä vertailua ei tätä kirjoitettaessa ollut saatavilla.

”On marraskuu, olen apea”, Uljaan päätoimittaja Jarkko Kumpulainen kuvaili tuntemuksiaan vuonna 2012.