Yhdet vielä ja sitten lasku

Teksti: Mari Mynttinen
Kuva: Michal Jarmoluk

Mikäli suunnitteilla oleva alkoholilain uudistus astuu voimaan, mummoni kääntyy haudassaan. Mikäli 16-vuotias saa myydä alkoholijuomia, haluan muuttaa tiukkojen sanktioiden ja normien maahan. Eihän kuusitoistakesäinen saa nykylain mukaan edes pitää hallussaan alkoholijuomia, saatikka niitä juoda. Onko työturvallisuusnäkökohtia huomioitu uhkaavien tilanteiden varalta, sillä niitä ravintolamaailmassa riittänee? Tuuleeko idästä vai etelästä, en ymmärrä.
Kauppojen juomat nykyisillä vahvuuksilla eivät enää riitä. Janon voimakkuudesta kertoo sekin, että oluen ja viinin kotivalmistus halutaan sallia. Mutta eikö kauppojen vapautunut aukiolokaan riitä, jos on tarve ostaa ravintolasta juomia ulos? Ennaltaehkäisevää päihdetyötä on tehty vuosikymmeniä. Viime vuosina tämä työ on alkanut kantaa hedelmää, kun raittius nuorten keskuudessa on lisääntynyt. Nytkö on varaa vaarantaa tämä suotuisa kehitys? Sydämeni murtuu.

Mielikuva siitä, että Alkon myymäläauto kurvaa tilauksestani kotiovelle toimittamaan yksinäiseen iltaani keppanakoria kaveriksi, on kieltämättä houkutteleva. Mutta vain ja ainoastaan silloin, kun jälkikasvu on muiden vastuulla ja kukaan ei varmasti näe. Enhän jo ammattini takia halua leimautua alkoholiin päin meneväksi.
Erityisen huolissani olenkin lapsiperheistä. Ja perheväkivallasta. Jo nyt lastensuojelu tukehtuu työmääränsä alle ja iso osa perheistä jää ilman apua. Mediassa pyörii harva se päivä raadollisia tarinoita siitä, miten lapset ovat jääneet vaille huolenpitoa ja joutuneet todistamaan karuja tilanteita, joissa alkoholi on ollut vahvasti mukana. Lasku on kallis siinä vaiheessa, kun lapset ovat moniongelmaisia, vaurioituneita ja työkyvyttömiä aikuisia.
Ehkä hallitus lapsilisien leikkauksellaan haluaa ennaltaehkäisevästi varmistaa sen, ettei vanhemmilla ole varaa saunaolueen? Hatunnosto siis, leikkauspäätöksillä olikin kansanterveydellinen merkitys!

Asiantuntijoiden mukaan alkoholi ja väkivalta kuuluvat liiankin usein yhteen. He ennustavat, että uuden alkoholilain myötä väkivalta tulee lisääntymään. Onko varaa menettää yhtään ihmishenkeä sillä verukkeella, että yritämme muuttaa itseämme ”sivistyneemmiksi” alkoholinnauttijoiksi? Suomalaiset eivät tule omaksumaan samanlaista juomakulttuuria kuin etelä-eurooppalaiset, piste. Vaikka yhteiskunnassa lait ja terve maalaisjärki erkanevat toisistaan, luotan siihen että tämän päivän nuorilla polla säteilee paremmin kuin edeltävän sukupolven viisailla herroilla.
Minulle riittäisi alkoholilain tiukennus. Tällaiseen kansalaisaloitteeseen voisin nimeni surutta raapustaa. Mummonikin saisi levätä rauhassa.

Kirjoittaja on aikuisopiskelija ja moraalinvartija