Värikkäitä vanhoja kankaita ja hyvän mielen musiikkia. Niistä on tehty kolmikymppisen Katariina Haapalaisen ura ja elämäntapa. Omien sanojensa mukaan hän on jämähtänyt menneille vuosikymmenille.
Katariina Haapalainen on nainen, joka tekee, mitä tahtoo ja mistä nauttii.
Häntä ei tunnu ahdistavan ajatus portaittain etenevästä uraputkesta tai työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta. Haapalainen pyörittää Kuopiossa Daiga Daiga Duu -nimistä kauppaa, jonka toimintaperiaate on myydä ekologisia ja täysin suomalaisia tuotteita. Lisäksi hän soittaa Micragirls -bändissä, jonka kanssa keikkamatkat vievät häntä ympäri Eurooppaa. Lapsikaan ei Haapalaisen menoa haittaa.
”Kyse on elämäntavasta. Mieluummin teen vähän pienemmällä palkalla sitä, mikä on mielekästä kuin olisin töissä vieraalla ja olisin koko ajan ahdistunut siitä, että elämä ei ole kohdillaan. Haluan tehdä käsilläni ja saada jotakin konkreettista aikaiseksi.”
Yrittäjäksi Haapalainen ryhtyi osittain sattumalta, osittain onnellisten yhteensattumien johdosta.
”Siskoni Kristiina Haapalainen ja hänen ystävänsä Mirka Tuovinen perustivat Daiga Daiga Duu -putiikin viisi vuotta sitten. Kun siskoni suunnitteli muuttoa Turkuun, ajattelimme, että minä jatkan liikkeen pyörittäjänä. Olen aina tykännyt ommella ja ollut ihastunut 70-luvun vaatteisiin. Oikeastaan pääsin siis aika helposti siihen tilanteeseen, että saan tehdä työkseni sitä, mistä todella nautin. Toisaalta päätöstäni edesauttoi se, että yrittäjyys mahdollistaa keikkailun, kun en ole sidoksissa työnantajaan.”
Vintage näkyy niin työssä kuin musiikissakin. Micragirls esiintyy nimittäin 60-lukua henkivissä asuissa. Haapalaisten siskosten ja laulaja-kitaristi Marin bändi Micragirls perustettiin 2000-luvun alussa saman ajattelutavan ohjaamana kuin liikekin: haluttiin tehdä sitä, mikä tuntui mielekkäältä.
”Olimme kaikki melkoisen soittotaidottomia ja valitsimme soittimetkin sen mukaan, mistä kukin oli kiinnostunut”, kosketinsoittaja kertoo.
Tyylilajiksi valikoitui garage rock, jota Haapalainen kuvaa hyvän mielen musiikiksi. Melko pian aloittamisen jälkeen bändi alkoi keikkailla myös ulkomailla, ja nykyään ulkomaan keikkoja tehdään vuodessa saman verran kuin kotimaassakin. Muutama viikko sitten ilmestyi yhtyeen toinen pitkäsoitto.
Liikkeen alkuperäisen yrittäjäkaksikon pohjimmainen syy oli perustaa kauppa, jossa myytäisiin heidän itse valmistamiaan tuotteitaan. Molemmat naiset tekevät edelleen tuotteita myyntiin. Lisäksi Haapalainen on laajentanut tuotevalikoimaan kahden vuoden yrittäjäelonsa aikana.
”Olen ottanut myyntiin pieniä suomalaisia tuotemerkkejä, joita on tällä hetkellä edustettuna noin parikymmentä. Olenkin saanut paljon kiitosta monipuolisuudesta, jota pidän ehdottomasti yrityksen vahvuutena,” Haapalainen toteaa.
Kun elämäntapana on ekologisuus ja työnteon motiivina halu tehdä sitä, mistä pitää, ajatus tuntuu äkkiseltään sopimattomalta kaupalliseen ideologiaan ja markkinahenkeen. Yritys ei edes markkinoi tai mainosta, sana kiirii puskaradioita pitkin ja vaatteet ovat käveleviä mainoksia.
”On ollut ilo huomata, että myynti on kasvanut vuosi vuodelta. Se toimii kannustimena. Kuopiossa tuntuu olevan tilausta ainakin yhdelle tämän tyyliselle liikkeelle.”
Haapalainen ei miellä muita alan toimijoita kilpailijoina.
”Enemmänkin teemme yhteistyötä, myymme omia tuotteita toistemme liikkeissä ja toisinpäin. On kaikkien etu, että tämmöisen tekemisen tietoisuus kasvaa.”
Liikkeen karvaisen kynnysmaton yli kulkee asiakaskuntaa laidasta laitaan.
”Asiakkaita riittää naperoista kuusikymppisiin asti. Lapsia viehättää liikkeen värimaailma, ja monet varttuneemmat ihmiset arvostavat ideologiaa tuotteiden taustalla, ekologisuutta ja suomalaisuutta. He ovat myös valmiita maksamaan niistä. Moni poikkeaa liikkeessä vain ihastelemassa tuotteita ja palaa samalla tuotteiden kautta vuosikymmenten takaisiin muistoihin. Ihmisiä kiinnostaa myös tuotteiden uniikkisuus, Haapalainen kertoo.
Haapalaisen liikkeessä on aistittavissa pienen entisajan putiikin käsityöläishenkeä. Yhdessä nurkassa on pienellä pöydällä ompelukone ja saumuri. Siinä valmistuvat myyntityön ohessa Haapalaisen omat tuotteet, laukut, pussukat, kukkarot, avaimenperät ja pehmolelut. Kaikki tuotteet valmistetaan kierrätyskankaista.
”Kankaat hankin kiertelemällä kirpputoreilla. Lisäksi ihmiset tarjoavat kankaita minulle suoraan omien vinttikomeroiden kätköistä. Itse olen ajatellut vain positiivisena asiana sen, että valmistan tuotteita samassa tilassa, asiakkaiden silmien edessä. Usein monelle ostajalle tuntuukin olevan tärkeää se, että tuote on valmistettu juuri tässä tilassa.”
Micragirlsin musiikin kautta Haapalainen levittää suomalaisuutta myös ulkomailla.
”Varsinkin Etelä-Euroopassa ihmiset ovat todella kiinnostuneita siitä, että tulemme Suomesta. Heistä se on eksoottista, kulttuurit ovat kuitenkin niin erilaisia.”