Vaatimuksena kunnon ilmasto, ei leikkauksia

Teksti: Tähti Oksanen
Leikkausten lisäksi kapitalismi ja veronkierto saivat kritiikkiä Joukkovoima-mielenosoittajilta. Kuva: Tähti Oksanen

Mielenosoittajia oli liikkeellä kahdessa eri tapahtumassa Joensuussa 12. joulukuuta. Lauantaina päättyivät Pariisin ilmastoneuvottelut ja tiistaina Suomen eduskunta päätti mittavista sosiaaliturvan heikennyksistä. – Tähti Oksanen, teksti

Vaikka tulevan tiistain päätökset eduskunnassa eivät olleet vielä tiedossa, viitisenkymmentä hallitukseen pettynyttä joensuulaista oli kerääntynyt lauantaina 12. joulukuuta torille pitämään ääntä.
”Suurin ongelma on mielestäni veronkierto, johon hallitus ei ole puuttunut. Sen estämisen tuomat säästöt lasketaan miljardeissa. Sen sijaan hallitus tekee pienituloisiin kohdistuvia leikkauksia, kuten ehkä pahimpana terveyskeskusmaksut”, kertoo eräs Joukkovoima-mielenosoituksen osallistujista.
Torilla kuultiin useita puhujia, joista biologian professori Heikki Simola otti kantaa verotukseen.
”Suomen talouden tuottavuus on moninkertaistunut. Ihmettelenkin, miksi meitä hyvätuloisia ei veroteta. Miksi ei veroteta voittoja?”
Mielenosoittajat yhtyivät innostuneesti Simolan näkemykseen, että Suomi on hieno maa, jolla on paska hallitus.

Lumiukot vs ilmastonmuutos -tapahtuma keräsi Vapaudenpuistoon nelisenkymmentä ihmistä.
Lumiukot vs ilmastonmuutos -tapahtuma keräsi Vapaudenpuistoon nelisenkymmentä ihmistä. Kuva: Jeremie Berlioux
Vapaudenpuistossa alkoi Joukkovoima-mielenilmauksen jälkeen Lumiukot vastaan ilmastonmuutos -tapahtuma. Lumen puutteessa tapahtuman osallistujat tekivät pahvisia lumiukkoja, joihin he kirjoittivat viestejä ilmaston ja lumiukkojen puolesta.
”Ajatuksenamme oli tuoda ihmisiä yhteen ilmastokokouksen päättyessä. Halusimme tehdä jotain hauskaa lumella, mutta ironista kyllä se ei ole mahdollista”, tapahtuman järjestäjiin kuuluva Adrián Tovar kertoo, ”Me haluamme näyttää että meidän on ympäristön tilasta huolimatta oltava yhdessä ja tavoiteltava yhteisiä päämääriä. Aina jotain on tehtävissä. Toimeen on kuitenkin tartuttava, itse muuten mikään ei muutu.”
Lumiukoista löydettiin yhteyksiä ilmastopakolaisiin ja meihin kaikkiin:
“Opetamme lapsemme selviytymään systeemissä, joka on romahtamassa”, tiivistää Huck Middeke Joensuun Ekoimpulssista mielenosoittajien mietteitä. Middeke painotti optimistista otetta ilmastoaktivismiin ja tilaisuutta rakentaa yhteiskunta uudelleen toisenlaiseksi.
”Meillä on huimaavat mahdollisuudet vähentää, käyttää uudelleen, kierrättää, ajatella, yhdistää ja lopulta opetella olemaan aivan uudella tavalla.”

Adrián Tovar kannusti lumiukkomielenilmaukseen osallistuneita jatkamaan ilmastotoimintaa.
Adrián Tovar kannusti lumiukkomielenilmaukseen osallistuneita jatkamaan ilmastotoimintaa. Kuva: Jeremie Berlioux
Middeke otti esille paikallisista esimerkeistä Botanian, joka on muuttumassa suorastaan ympäristökasvatuksen keskukseksi ja Ilmastotorin, joka vie kestävän yhteiskunnan mahdollisuuksia eteenpäin Joensuun kaupungin taholta.
Ranskalainen Jeremie Berlioux kertoi tulleensa paikalle, sillä häntä huolettaa Ranskan hallituksen tekopyhyys ilmastonmuutoksen torjunnassa.
”Tämän vuoden piti olla se, jolloin Ranska todella sitoutuu ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Sen sijaan se käytti terroristihyökkäysten jälkeistä hätätilaa hyväksi pidättääkseen ja laittaakseen kotiarestiin ilmasto- ja ympäristöaktivisteja. Lisäksi se on antanut luvan öljyn poraukseen Ranskan Guyanassa ja Madagaskarilla kysymättä kansan mielipidettä.”
Paikalla oli myös UEF go fossil free -kampanjan aktiivi Katie Hall.
”Pariisissa on saatu aikaan sopimus, mutta on selvää, että se ei ole riittävä vaarallisen ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Fossiilienergiateollisuus on maailman eniten tuettua teollisuutta ja sitä tuetaan meidän rahoillamme. Maailmanlaajuinen divestment-liike on yksi vaikuttavimmista keinoista estää ilmastonmuutoksen etenemistä. Liike vaatii julkisen ja yksityisen sektorin investointien poisvetämistä fossiilienergiayhtiöistä”,
Hall kertoo,
”Divestment-liike toimii myös Joensuussa, jossa sen vaatimukset kohdistuvat tällä hetkellä yliopiston 95 miljoonan euron sijoituksiin.”
Hall huomauttaa, että poliittiset johtajat Pariisissa ja Itä-Suomen yliopiston johto toistavat samaa lausetta: Älkää huoliko, me tiedämme, mitä me teemme.
”Kysymys on siitä, että haluamme tietää, mitä rahoillamme tehdään. Emmekä me halua, että niitä sijoitetaan fossiilienergiaan.”
Mielenosoituksen päätteeksi Tovar muistuttaa paikallaolijoita:
”Rakentakaa sellaista maailmaa ja eläkää sellaista elämää, jollaisen haluatte saavuttaa.”
Iskulause epäilemättä yhdistää molempia lauantaina nähtyjä mielenosoituksia.