Opiskelu kuormittaa, ja tiettyyn pisteeseen asti sen pitääkin. Nykyisellään opiskelija vain rasittuu aivan vääristä syistä. Opiskelun siirtyessä verkkoon, laahaa ohjelmistojen ja sovellusten käytettävyys perässä.
Ryhmätyön takominen Moodlella on kuin kivirekeä raahaisi ja esityksen tuottaminen ikiaikaisella PowerPointilla on melkein yhtä kankeaa. Tekniikan kanssa tappeleminen vie turhaan tilaa luovuudelta. Parempaakin täytyy olla tarjolla ja Kauppatieteiden innovaatiokulttuurit -kurssin opiskelijat lähtivät etsimään sitä ryhmätehtävässään.
”Työryhmämme lähti miettimään, mikä helpottaisi opiskelun joustavuutta, ryhmätöiden sujuvuutta ja etätyöskentelyn laajempaa mahdollistamista. Halusimme löytää työskentelymenetelmiä, joita kaikki opiskelijat voisivat hyödyntää esimerkiksi ryhmätöissä, esitelmissä ja pro gradu – tutkielmissa. Kurssilla löysimme, kokeilimme ja esittelimme työkaluja, joita hyödyntämällä voidaan olennaisesti helpottaa opiskelua ja edistää joustavuutta ja luovuutta”, kurssilaiset kertovat.
”Työryhmämme jäsenistä jokainen aikoo tulevaisuudessa käyttää työkaluja ainakin ryhmätöissä ja esityksissä. Haluamme, että muutkin opiskelijat hyötyvät oppimistamme menetelmistä ja työkaluista. Jos sinulla on tiedossa vastaavia työkaluja tai menetelmiä, tuothan ne tiedoksi muille. Tietoa jakamalla siitä saadaan paras hyöty”, he vetoavat
Ryhmä nostaa esittelyyn neljä opiskelua helpottavaa työkalua. Keskustelun avaamiseksi:
Google + Hangout
plus.google.com
Plussat
+ Ryhmätyöt on helppo tehdä etänä web-kameran välityksellä
+ Työskentelijät voivat muokata yhdessä samaa dokumenttia
+ Luentojen lähettäminen etäopiskelijoille olisi mahdollista reaaliaikaisesti
Miinukset
– Ohjelma vaatii rekisteröitymisen
– Tarvitaan web-kamera tehokkaaseen työskentelyyn
Google + Hangout-palvelun avulla ryhmätyöt onnistuvat todella kätevästi. Palvelu mahdollistaa web-kameran välityksellä videoneuvottelut, joissa ryhmä voi kokoontua etänä Internetissä. Palvelu on ilmainen, se vaatii vain kirjautumisen ja ohjelman asentamisen. Nykyään monet kurssit voidaan hoitaa etäsuorituksen avulla ja ihmiset saattavat olla jopa eri paikkakunnilla ryhmätöitä tehtäessä. Moodle on melko kankea ympäristö tähän, joten Google + Hangout-palvelun välityksellä etätyöntekijät ja luokkajäsenet voivat keskustella videoneuvotteluissa. Palvelun avulla on myös mahdollista muokata samaa dokumenttia siten, että jokainen voi osallistua kirjoitustyöhön ja nähdä muiden tuotokset saman tien.
Google + Hangout-palvelun neuvotteluun voi osallistua jopa kymmenen ihmistä kerrallaan ja 25 henkilöä voi samanaikaisesti seurata neuvottelua netin välityksellä. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi luentojen lähettämisen etätyöjäsenille reaaliaikaisesti. Keskustelun aikana pystyy halutessaan näyttämään oman tietokoneen työpöytänsä sisältöä ja esittelemään muille jäsenille vaikkapa kuvia, taulukoita tai mielenkiintoisen nettisivuston sisältöä. Kaikki dokumentit, joita neuvottelun aikana käsitellään, jäävät ohjelmaan talteen automaattisesti ja niihin voi palata myöhemmin dokumentit-osion kautta.
Prezi
www.prezi.com
Plussat
+ Visuaalinen näyttävyys
+ Helppokäyttöinen, ei vaadi asennusta
+ Esitystä voi muokata yhdessä internetin välityksellä
Miinukset
– Esitykset julkisia ilmaisversiossa
Prezi on pilvipalveluun pohjautuva esitysohjelmisto, joka julkaistiin 2009. Adam Somlai-Fischer, arkkitehti ja toinen Prezin perustajista, ohjelmoi alunperin omia zoomautuvia esityksiä pohjapiirrostensa havainnoillistamiseen. Hänen asiakkaansa ihastuivat esityksiin ja halusivat tietää miten esitykset oli tehty. Suostuttelujen jälkeen Somlai-Fischer vakuuttui, että hänen kannattaa luoda esitysohjelmisto, jota kaikki voivat käyttää.
Prezi tarjoaa mahdollisuuden tehdä aivan erilaisia visuaalisempia esityksiä verraten yleisesti käytössä olevaan Microsoft Powerpointtiin. Prezi vie katsojansa ikäänkuin matkalle esityksen aiheeseen. Prezi esityksen luominen on helppoa, menet vain osoitteeseen www.prezi.com ja aloitat, esitykseen pystyy liittämään mitä tahansa; muotoja, tekstiä, kuvia, jopa Youtube videoiden liittäminen suoraan esitykseen onnistuu Prezillä. Lisäksi esityksesi ovat aina saatavilla internetissä, ja voit muokata, sekä esittää niitä milloin vain mistä vain, yhdessä tai opiskelijakavereidesi kanssa.
Citavi
www.citavi.com
Plussat
+ Suora haku tietokannoista
+ Vähentää ylimääräistä työtä
+ Ilmaisversion kattavuus
Miinukset
– Käyttö vaatii opettelua
– Ei hakua artikkeleiden sisällöstä
– Ei toistaiseksi tue Joskua
Jokainen yliopisto-opiskelija joutuu jossain vaiheessa tuskailemaan lähteiden kanssa, viimeistään pro gradua kirjoittaessaan, siis mikäli aikoo joskus valmistua. Lähteiden ja viitteiden hallinnan ei tarvitse viedä puolta tutkielman tekemiseen varatusta ajasta, eikä siihen tarvitse käyttää ensimmäistäkään yliviivausta tai post-it-lappua, siis mikäli ei halua. Citavi, avulla on mahdollista suoriutua koko lähteiden hallinnan prosessista. Ohjelmalla voi tehdä hakuja artikkelitietokannoista ja ladata haluamansa artikkelit, mikäli ohjelmaa käyttää yliopiston verkossa, muussa tapauksessa artikkeleiden viitetiedot täytyy tuoda erillisessä tiedostossa tai lisätä käsin. Tämän jälkeen Citavin avulla on helppo ryhmitellä lainauksia ja kommentteja. Kaiken kruunaa parilla klikkauksella saatava lähdeluettelo.
Go!Animate
goanimate.com
Plussat
+ Helppokäyttöinen
+ Ilmainen
+ Suomenkieliset äänet
Miinukset
– Ilmaisversion rajoitukset
– Osa äänistä konemaisia
Go!Animaten avulla pelastat tylsemmänkin esityksen. Esityksien pitämiseltä ja niiden seuraamiselta on nykypäivänä vaikea välttyä. Voit välttyä pitämästä kuivaa Powerpoint maratonia lisäämällä esitykseesi animaation. Go!Animate on pilvipalveluna toimiva animaatiostudio, jonka avulla animaatioiden tekeminen on naurettavan helppoa. Valitset vain taustan, hahmot, lisäät halutessasi liikettä tai efektiääniä ja lopuksi kirjoitat hahmoille vuorosanat. Hahmoja, taustoja, esineitä ja muita erilaisia vaihtoehtoja on lukematon määrä. Lopuksi vain esikatselet animaatiosi, niin Go!Animate kasaa kaiken yhteen ja mikä parasta, kirjoitetut vuorosanat muuttuu puheeksi. Mikä voisi olla parempi tapa saada yleisösi kiinnostumaan esityksestäsi, kuin hauska itse tehty animaatio.
Tiedätkö itse lisää käteviä sovelluksia ja työkaluja? Kerro kommentoimalla alle ja edistä yhteistä hyvää. Linkki ja lyhyt selvitys auttavat kanssaopiskelijasi jo hyvään alkuun.