Uljas kysyy: Informaatiosota. Nyt.

TAPAHTUMAJOURNALISMI – Totuuden sanotaan olevan aina sodan ensimmäinen uhri ja tämänhetkisessä maailmantilanteessa se on helppo uskoa. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Kremlistä ohjataan jonkinlaista informaatio-operaatiota, jonka tarkoituksena on aiheuttaa hämmennystä, epävarmuutta ja pelkoa vastustajien keskuudessa ja luoda isänmaallista huumaa kotimaassa. Jo aiemmin vastaavanlaisista operaatioista ovat Venäjän lisäksi jääneet kiinni ainakin Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Kiina. Venäjääkin on epäilty nettiprikaatien organisoinnista jo vuodesta 2003.

Ukrainan kriisi on kuumentanut informaatio-operaatioita. Paras keino purkaa vainoharhaista ilmapiiriä on purkaa se osiin ja tarkastella sitä perusteellisesti. Vielä paikkaansa ja muotoansa mediakentällä hakeva tapahtumajournalismi tarjoaa siihen keinoja.

Tähän pureudumme Rokumentin kanssa yhteistyössä järjestettävässä Uljas kysyy –keskustelutilaisuudessa elokuvateatterikeskus Tapion salissa 1 14. marraskuuta kello 13. Keskustelun alustaa ja johtaa kansalaisaktiivi ja turvallisuuspolitiikkabloggari Janne ”Rysky” Riiheläinen. Vieraiksi saapuvat Venäjään erikoistunut Itä-Suomen yliopiston historian professori Jukka Korpela ja informaatiosodan ilmiöistä raportoiva YLEn toimittaja Jessikka Aro.

”Informaatiosota ei ole uusi keksintö, vaan vuosituhantinen tapa taivuttaa toinen toimimaan omaa etuaan vastaan. Modernin elämäntavan tietotulva tekee informaatiosodasta tehokkaan tavan vaikuttaa meihin ennennäkemättömällä voimalla”, Riiheläinen kuvailee.

Riiheläisellä ja Arolla on kummallakin myös omakohtaista kokemusta siitä, miltä tuntuu olla informaatio-operaatioiden, eli kansankielisesti sanottuna vihamielisen trollaamisen kohteena.

”Kirjoituksiani on lytätty erinäisten trollien toimesta ja minua on kuvattu Naton kätyriksi ja ties miksi. Osa vastaoperaatioista on masinoituja, ainakin yksi Moskovasta asti. Se kertoo kuinka herkästä aiheesta on kyse”, Riiheläinen kertoo.

Aro kirjoittaa Ylelle juttua Venäjän väitetystä trolli-armeijasta ja on itsekin joutunut maalitauluksi.

”Minua on trollitutkimusteni aloittamisen jälkeen systemaattisesti mustamaalattu, uhkailtu, nimitelty, vähätelty ja häiritty. Asialla ovat pääosin nimettömät verkkotoimijat. Lisäksi minua on vaadittu lopettamaan tutkimukseni ja levitetty Venäjän tiedotusvälineissä härskiä valhetta, jonka mukaan työskentelen Yhdysvaltojen sekä Viron turvallisuuspalveluille. Nämä toimet ovat paitsi ala-arvoista käytöstä, myös Venäjän informaatio-operaatioille tyypillisiä keinoja”, hän kuvailee.

Informaatiosota on käsitteenä kaikkea muuta kuin yksiselitteinen, eikä edes ilmiön olemassaolosta vallitse täyttä yksimielisyyttä.

”Informaatiosota ei muodostu perinteisen sodan tapaan selkeärajaisista tapahtumista, vaan on ilmiönä käsistä luiskahtelevan liukas. On helppo sanoa, että elämme informaatiosodan keskellä, mutta on vaikea osoittaa, missä taisteluja käydään. Siihen me tilaisuudessa pyrimme”, Riiheläinen kiteyttää.

Tapahtuma Facebookissa: Uljas kysyy: Informaatiosota. Nyt