Uljaan lakkauttamisuhka nostatti metakan

YLIOPPILASLEHDISTÖ – ”Yleensä en käytä tykkää-nappia yhtään mihinkään, mutta jos pitää poikkeus tehdä, sen paikka on nyt”, toteaa Juha Ristioja Facebook-sivun Eläköön Uljas seinällä. Kyseessä on Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen esitys Uljaan lakkauttamisesta. Hallituksen tiedotteen mukaan halutaan ”Uljaan toimintojen integroimista ylioppilaskunnan muuhun viestintään”.
Käytännössä on todennäköistä, että se tarkoittaisi ylioppilasjournalismin loppua Itä-Suomessa. Hallituksen tiedotteessa ei myöskään mainita, että esitykseen kuuluu kampustoimittajan tehtävän lakkauttaminen, jolloin kolmen kampuksen julkaisun tekeminen olisi yhden työntekijän harteilla. Lisäksi esitys tarkoittaisi todennäköisesti myös Uljaan nykyisestä ilmoitusmyyjästä luopumista.
”Mulle on selvää, että ehdotus Uljaan lakkauttamisesta on sivistymätön ja lyhytnäköinen. Toimin Uljaan edeltäjässä Joensuun ylioppilaslehdessä päätoimittajana 2003-2005, jona aikana sain tehdä työtä hurjan taitavien, innokkaiden ja ahkerien kirjoittajien, kuvaajien, piirtäjien ja taittajien kanssa. Kaikki opiskelijoita! Jokaisessa numerossa oli yli 30 avustajaa, joista todella moni on jatkanut toimittajan uralla ja joiden työtä mediassa on ilo seurata edelleen. On moni toki löytänyt itselleen myöhemmin muun alan. Ylioppilaslehti on hyvä ponnahduslauta isompiin tiedotusvälineisiin ja muihin tehtäviin opiskelijoille, joilla on halu tarkastella yliopistoa ja yhteiskuntaa avoimesti mutta kriittisesti”, sanoo Riitta Käppi, entinen Joensuun ylioppilaslehden päätoimittaja ja nykyinen Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) tiedottaja Eläköön Uljas -sivun seinällä.

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Marjo Turusen mukaan ylioppilaskunnan viestintää halutaan keskittää.
”Hallituksen esittämässä mallissa toteutettaisiin kokonaan uusi viestinnällinen strategia, jossa ei ole paperista eikä nettilehteä, vaan kaikki ISYY:n viestintä, myös toimituksellinen sisältö, tuotettaisiin yhdelle verkkosivustolle. Säästöjä mallista tulisi noin 25 000 euroa, mutta lisäkuluja aiheuttaisivat uuden sivuston luominen ja sen ylläpitäminen. Hallituksen mielestä kyseinen esitys yhtenäistäisi ylioppilaskunnan viestintää, olisi edellä aikaansa ja veisi ylioppilaskunnan viestinnän täysin uudelle tasolle”, kuvailee Turunen.
”Tuo hpj:n kannanotto ontuu ensinnäkin siitä lähtökohtaisesta virheolettamasta johtuen, että yo-lehti olisi osa yo-kunnan viestintää. Näinhän ei ole, vaan yo-lehti on opiskelijakulttuurin äänenkannattaja ja viestii opiskelijaelämästä ja siihen liittyvistä ilmiöistä opiskelijoille. Tämä pitäisi ymmärtää, kun lehteä sorkitaan”, toteaa Facebookissa Karri Lybeck, entinen hallituksen puheenjohtaja Joensuun yliopiston ylioppilaskunnasta.
”Ehdottoman tuomittava, järjetön esitys”, jyrähtää maakuntalehti Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa esityksestä Facebookissa.
”Ylioppilaskunnan hallitus on viestinnässään halunnut puhua Uljaan ”tappiosta” tai ”alijäämästä”. Kuitenkin ylioppilaskunta kerää jäsenmaksuja juuri siksi, että niillä tuotetaan jäsenille palveluita. Ylioppilaslehti on yksi näistä palveluista, ja vieläpä jäsenistön keskuudessa kenties parhaiten tunnettu. Samalla logiikalla siis ”tappiota” tuottavat kaikki muutkin ylioppilaskunnan palvelut. Ero on siinä, että ylioppilaslehti on palveluista ainut, joka pystyy keräämään merkittävän osuuden rahoituksestaan yksityisiltä rahoittajilta (mainostajilta). Lehden lakkauttaminen tarkoittaisi siis ulkopuolisen rahoituksen vähenemistä ja vastaavasti jäsenmaksutulojen tehottomampaa käyttöä. Tämä ihan vain tällaisena markkinataloushenkisenä ja talousrealistisena puheenvuorona”,kiteyttää tilannetta Joensuun ylioppilaslehden viimeinen päätoimittaja Juhana Venäläinen, joka oli olennaisesti mukana Uljaan rakentamisessa.
”Mikäli ehdotus etenee päätökseksi tullaan Itä-Suomen ylioppilaskuntaa, ja samalla myös yliopistoa, pitämään moukkamaisina pihtareina. Minusta se päätelmä olisi silloin täysin oikea”, lataa Janne ”Rysky” Riiheläinen, hänkin Joensuun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja sekä viime aikoina myös Uljas kysyy -keskustelutilaisuuksien juontaja.

Uljaan kohtalo herättää voimakkaita tunteita ja sosiaalinen media on kuohunut aiheesta ISYY:n hallituksen esityksen tultua julkisuuteen. Alla muutama kommentti Twitter-virrasta:

— Marja Honkonen (@marjahonkonen) October 31, 2013

— Veera Hidas-Elina (@HidasElina) October 30, 2013

— Aki Jörgensen (@AkiJorgensen) October 30, 2013

— Aki Jörgensen (@AkiJorgensen) October 30, 2013

Jotain Itä-Suomen ainoan ylioppilaslehden merkityksestä kertoo sekin, että alueen kaikki isot mediat ovat jo ehtineet uutisoida lakkauttamisuhasta:

Karjalaisen uutinen: Ylioppilaskunnan hallitus esittää Uljas-lehden lakkauttamista
Savon Sanomien uutinen: Ylioppilaslehti Uljasta esitetään lakkautettavaksi (maksumuuri viiden uutisen jälkeen)
Ylen uutinen: Itä-Suomen ylioppilaslehteä esitetään kuopattavaksi – puolustuspuheet leviävät netissä