Lukemalla keskiviikkona järjestetty Talvirieha kokosi yhteen nelisenkymmentä turvapaikanhakijaa ja noin kymmenen opiskelijaa. Illan aikana tutustuttiin, puhuttiin suomea kuvakorttien avulla, leivottiin joulutorttuja ja syötiin riisipuuroa. Tapahtuma toimi alkusysäyksenä yliopiston laajemmalle toiminnalle, jonka tavoitteena on konkreettisin toimin edistää ja auttaa turvapaikanhakijoiden tilannetta.
”Yliopistolla on paljon erityisosaamista, jota voitaisiin tässä pakolaistilanteessa hyödyntää ja jonka avulla voitaisiin auttaa”, turvapaikka-asioita yliopiston puolesta koordinoiva Marketta Rantama kertoo ja muistuttaa, että opetuksen ja tutkimuksen lisäksi kolmas yliopiston tehtävistä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen, johon tällainen toiminta vastaa.
Syksyn aikana Rantama on ottanut yhteyttä eri toimijoihin, kuten SPR:ään, seurakuntiin ja Puijolan Setlementtiin tiedustellakseen, mitä toiveita heillä on yliopiston suuntaan. Yhteistyö on aloitettu keräämällä vastaanottokeskuksiin ja hätämajoitukseen muun muassa pesupalloja, polkupyöriä ja miesten talvikenkiä. Juuri päättyneeseen vapaaehtoishakuun ilmoittautui noin viisikymmentä henkilöä.
”Haku yllätti positiivisesti. Joukossa oli esimerkiksi monia arabiankielen taitoisia”, Rantama kertoo.
Talviriehaa järjestämässä olleet opiskelijat Sonja Haverinen ja Kristiina Kivilohkare kertovat tapahtuman ideoinnin lähteneen yhteiskuntatieteiden laitokselta. Alkuunpanevana voimana on toiminut etenkin sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtori Sanna Ryynänen.
”Mietimme, kuinka yliopisto ja sen opiskelijat saataisiin näkyvimmiksi yhteisössä ja yhteiskunnassa. Muissa yliopistoissa vastaavaa toimintaa on jo ollut, ja nyt toimintaa on tarkoitus laajentaa myös Itä-Suomeen”, Haverinen ja Kivilohkare kertovat.
Ensi vuoden puolella aloitetaan kieliryhmät, jotka toimivat tukiopetuksena virallisemmalle suomen opetukselle. Kantaväestölle on ideoitu kouluihin ja työpaikoille vietävää globaalikasvatusta. Myös Sykettä-liikuntapalvelut osallistuu projektiin tarjoamalla liikuntatiloja turvapaikanhakijoiden käyttöön.
Toiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Marketta Rantamaan, marketta.rantama@uef.fi. Toimintaa ideoidaan myös Facebookin Kuopion korkeakoulut yhteiskunnassa -ryhmässä.
Anna-Reetta Suhonen, kuva & teksti