Tuntematon pakolainen kuvattiin vauhdilla. Marraskuussa 2015 elokuvaohjaaja Hamy Ramezan ja koomikkona tunnettu Ali Jahangiri pakkasivat Suomessa kamerat reppuun ja suuntasivat Kreikkaan Lesboksen saarelle.
Tavoitteena oli kuvata ja jututtaa pakolaisia saarelta alkavalla kuuluisalla Balkanin reitillä halki Euroopan. Sitä pitkin tuhannet pakolaiset ovat kulkeneet etsien uutta kotiaan, osa heistä on päätynyt myös Suomeen.
Nyt noin viisi kuukautta myöhemmin elokuva on juuri saanut ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla ja on hetki hengähtää. Kaksikolla on omat kokemuksensa aiheesta, sillä he molemmat ovat paenneet vuosia sitten Iranista. Omaan pakolaistaustaansa Jahangiri suhtautuu huumorilla
“Onneksi en enää ole pakolainen. Se olisi ahdistavaa!”
Ajat ovat nyt erilaiset. Ohjaaja Ramezan kertoo ennen kuvausmatkaa itse olleensa uutisoinnin varassa, ja todellinen syy elokuvantekoon oli juuri halu varmistaa omin silmin mistä todella on kyse.
“Olin median varassa ennen kuin lähdin kuvausmatkalle. Siksi halusin halusin kohdata tämän asian itse, ilman valmiita tulkintoja. En halunnut antaa pelolle liikaa valtaa.”
Ramezania häiritsee, että monet muodostavat mielipiteensä turvapaikanhakijoista ilman mitään todellista kosketusta heihin.
“Toivoisin ettei lehtien ja sosiaalisen median annettaisi vaikuttaa niin paljon oman mielipiteen muodostumiseen. Esimerkiksi vierailu vastaanottokeskuksessa on auttanut monia tajuamaan, että ihan normaaleja tyyppejä täällä asuu.”
Pakolaiskriisistä ilmiönä Ramezanilla on paljon sanottavaa.
“Moni on menettänyt kotinsa ja heidän henkensä on uhattuna. Ei ole vain he, ja heidän sotansa. Me kannamme kaikki vastuuta siitä mitä maailmassa tapahtuu.”
Kriisin ympärille muodostuneet lieveilmiöt mietityttävät Jahangiria.
“Ennen tätä reissua en edes tajunnut kuinka iso bisnes pakolaiset ovat. Voitaisiin puhua jo ihmissalakuljetusteollisuudesta, joka on erittäin tuottoisaa.”
“En väitä, että kriisi olisi suoraan meidän syytämme, mutta minulle tulee vahvasti sellainen olo, että asiaan pitäisi pystyä vaikuttamaan jotenkin.”
Keskusteluun turvapaikanhakijoista miehet kaipaisivat inhimillisempää näkökulmaa.
“Pakolaisia on matkalla miljoona. Jokainen on erilainen, joten yleistäminen on mahdotonta”, Ramezan sanoo.
“Monet tuntuvat toisaalta toivovan, että joku julistaisi kaikki pakolaiset hyviksiksi, mutta yhtä lailla sellaistakaan on täysin turha lähteä väittämään.”
Jahangiri antaa kotosuomalaisen esimerkin määrittelyn vaikeudesta.
“Pakolaisten hädän määrittäminen on myös vaikeaa. Esimerkiksi Björn Wahlroos pakeni Ruotsiin, koska hänellä oli niin kova hätä verojen suhteen”.
Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita ohjaaja kannustaa ottamaan ensi käden kosketusta aiheeseen.
“Jos opiskelette alaa, joka liittyy jotenkin pakolaisiin, niin älkää jääkö vain informaation ja teorian varaan. Omat kokemukset ovat ensiarvoisen tärkeitä.”
Jahangirin mukaan kohtaamisilla on taipumus ainakin hänen kohdallaan karistaa ennakkoluuloja.
“Yleisesti voisin todeta, että kohdatkaa ennakkoluulonne ennakkoluulottomasti. Niitä tulee helposti minullekin.”
”Jos joku kokee oikeudekseen katsoa pakolaisia alaspäin, erotella heidät meistä, eli toiseuttaa, niin kehottaisin miettimään mistä moinen ylimielisyys johtuu”, Ramezan miettii.
Tuntematon pakolainen -kritiikki: Tuore näkökulma pakolaisiin
Kainalo: | Kuumat tunteet
Uhkailusta tullut arkipäivää
Julkinen mielipiteiden esittäminen voi johtaa jatkuvaan häirintään. Ali Jahangirilla on kokemusta tästä.
Stand Up -komiikasta tunnettu Jahangiri juontaa YLE Puheella keskusteluohjelmaa “Ali ja Husu”. Hän kertoo olevansa tottunut törkyviesteihin.
“Viikkopalaverimme alkavat usein sillä, että vertailemme kumpi on saanut innovatiivisemman uhkauksen”, Jangri kertoo.
Viestejä tulee sähköposteina, tekstiviesteinä ja nimettöminä kirjeinä. Tuotantotiimi huolehtii, että pahimmat viestit eivät tule perille.
“Husu julkaisee saamiaan uhkauksia, mutta itse en ole niin tehnyt. Toisaalta vastaan törkyviesteihin samalla mitalla, jos vain mahdollisuus on!”.
Toimittajien vaientamista vaativien toimissa on Jahangirin mielestä usein ristiriitaisuuksia.
“Usein he, jotka huutavat ehdottoman sananvapauden perään, ovat ensimmäisenä käyttämässä sitä muiden sananvapauden rajoittamiseen.”
Julkisen sanan neuvosto totesi äskettäin lausumassaan, että mielipiteitä ja faktoja esittäviin henkilöihin ja heidän lähipiirinsä uhkailu ja kritisointi on lisääntynyt. Lausumassaan JSN oli myös huolissaan siitä, että poliisi ja syyttäjät eivät ole suhtautuneet asiaan riittävän vakavasti.
Nettikeskusteluissa jo pidempään esiintynyt varsin raaka ja henkilökohtaisuuksiin menevä kommentointi on siirtynyt myös osaksi esimerkiksi toimittajien työtä. Moni kokee, että heidät pyritään vaientamaan tai heidän sananvapauttaan pyritään rajoittamaan.