Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Jälkiä -valokuvanäyttely

10.9.2017 klo 18:00 - 15.10.2017 klo 18:00

| Vapaa

Jälkiä-näyttely vie väkivallan uhrin pään sisään.
Kun valokuvaaja Mylène Meursault oli pieni, hän sitoi hyppynarunsa ovenkahvaan ja veti sen umpisolmuun, jotta hänen isänsä ei voisi lyödä sillä. Mylène käytti solmimiseen tunteja, mutta työ meni hukkaan. Kun isä tuli kotiin ja näki, mitä hyppynarulle oli tapahtunut, hän riisui vyönsä ja käytti sitä piiskaamiseen.
Myléne Meursault’lla on loputtomiin vastaavia muistoja, sillä hän kasvoi päivittäisen väkivallan varjossa koko lapsuutensa ja nuoruutensa, kunnes karkasi 17-vuotiaana kotoa. Isä vahingoitti häntä fyysisesti ja äiti psyykkisesti.

Lapsuuden kokemukset vaikuttivat myös uravalintaan: Kerran pieni Mylène näki auton ikkunasta sateenkaaren. Hän ei kertonut siitä vanhemmilleen, vaan päätti tallentaa näyn syvälle mieleensä, jotta hänellä olisi jotain omaa, mitä ei voisi ottaa pois. Siitä lähtien hän alkoi tallentaa kaikkea kaunista, mitä näki ja sitä kautta hänestä tuli valokuvaaja.
Jälkiä on taidenäyttelyn muotoon puettu henkilökuva taiteilijasta, joka kasvoi ilman oikeutta elää. Se on monikerroksinen mediataideteos, jonka ulkokehällä ovat Mylène Meursault’n maisemakuvat ja mallikuvat.

Näyttelyn keskiössä on suurikokoinen taiteilijan kasvokuva, jonka sisään voi myös mennä. ”Pään” sisällä puolestaan ovat piilotetut traumat ja muistot, jotka tulevat esille esineiden ja haastatteluvideon kautta.
Suurikokoiset kasvokuvat on ottanut näyttävää kansainvälistä uraa tekevä nuoren polven kuvaaja Meeri Koutaniemi. Hän oli luonnollinen valinta yhdeksi Jälkiä-näyttelyn valokuvaajaksi, sillä hän on töissään käsitellyt paljon erityisesti nuoriin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.
Osan valokuvanäyttelyn mallikuvista sekä haastatteluvideon on kuvannut Mylène Meursault’n mies, elokuvaohjaaja Mikko Keinonen, joka on myös näyttelyn tuottaja. Näyttelyn kokonaiskonsepti on Meursault’n, Koutaniemen ja Keinosen yhteistä käsialaa.

Jälkiä -näyttely avataan Minna Canthin talon popup-galleriassa, Kanttilassa sunnuntaina 10.9. klo 18.00-20.00.

Tätä ennen se on kiertänyt eri puolilla Suomea: Ensimmäistä kertaa se oli esillä kaksi vuotta sitten Heinävedellä. Sen jälkeen se on kiertänyt Karjaalla Galleri Zebrassa, Helsingissä Kanneltalossa, Lappeenrannassa Valtakatu 5000 -näyttelyssä sekä Varkaudessa Warkauden Ruukissa.

Jälkiä Minna Canthin talon popup-galleriassa, Kanttilassa 10.9.-15.10.2017.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
10.9.2017 klo 18:00
Loppuu:
15.10.2017 klo 18:00
Hinta:
Vapaa

Tapahtumapaikka

Minna Canthin talo
Minna Canthin katu 20-22
Kuopio,70110
+ Google Map
Puhelin:
442412170