Helsingin yliopiston kielipoliittinen linjaus johti kanteluun oikeuskanslerille. YLEn mukaan kantelun aiheutti Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan vaatimus, että myös suomalaisten opiskelijoiden on käytettävä kaikissa opinnoissaan englannin kieltä, jos samassa ryhmässä on yksikin ulkomaalainen opiskelija.
Kantelun tehnyt opiskelija katsoo kielipäätöksen rikkovan Suomen perustuslakia, jonka mukaan Suomen kansalaisilla on oikeus äidinkieliseen opetukseen. YLEn haastattelema suomen kielen professori Auli Hakulinen tukee kantelua.
Hänen mukaansa Suomeen mahtuu kerrallaan yksi ajatus, joka on tällä hetkellä kansainvälistyminen ja kilpailu. Hakulisen mukaan on ymmärrettävää, jos huippututkija kirjoittaa eglanniksi. Ymmärrystä ei Hakuliselta kuitenkaan heru, jos valmistuttuaan maalle sikojen hoitoon aikova perusopiskelija pakotetaan opiskelemaan englanniksi.
Hakulinen suomii myös muun muassa University of Eastern Finland nimitystä.
– Maakuntien yliopistot synnytettiin palvelemaan paikallisia tarpeita, mutta nyt juuri ne ovat ensimmäisenä näyttämässä, että ne ovat hienoja ja kansainvälisiä. On University of Eastern Finland ja Lappeenranta University of Techology. Opetuksen ja tutkimuksen tasoa pelkkä nimi ei kuitenkaan nosta, kertoo Hakulinen YLElle.
Lisää aiheesta:
YLE: Englannin kielen ylivalta johti kanteluun Helsingin yliopistosta