Savonlinnassa uskotaan vielä kampuksen säilymiseen

Teksti: Pasi Huttunen
Kuvat: Raisa Savolainen
Kamppailu kampuksen säilyttämisen puolesta on koonnut savonlinnalaiset yhteiseen rintamaan.

Savonlinna-soppa vaikuttaa yhtä sakeammalta. Itä-Suomen yliopiston ja Opetus- ja kulttuuriministeriön mielestä asia ratkaistiin lopullisesti 16. toukokuuta käydyissä tulosneuvotteluissa, joissa yliopisto sai ministeriön siunauksen kampusratkaisulle. Tilannetta sekoittaa se, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tilaama selvitys kampusratkaisun kokonaistaloudellisista vaikutuksista valmistuu vasta myöhemmin kuluvalla viikolla. Savonlinnalaiset uskovat, että tilanne voi kaikesta huolimatta vielä muuuttua.
Savonlinnan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja ja Etelä-Savon maakuntahallituksen varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen (sd.) toteaa Facebook-päivityksessään, että taistelu ei ole vielä ohi:

”Hei kaikki päivän Okl-uutisoinnista huolestuneet! Taistelu ei ole ohi.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) toimettomuus tulossopimusneuvotteluissa ei tullut yllätyksenä. Sannia ei kiinnosta pätkääkään savonlinnalaisten ahdinko.
Valtioneuvoston tilaama selvitys lakkauttamisen taloudellisista vaikutuksista valmistuu tiettävästi perjantaina. Silloin tämä räjähtää todenteolla myös muiden ministeriöiden tontille.
Painetta asian ympärillä täytyy pitää yllä! Tähän mennessä siinä onnistuttu. Paljon kertoo se, että yliopisto on tiettävästi palkannut viestintäkonsultin avustamaan asian selittämisessä parhain päin. SDP:n eduskuntaryhmä pitää asiaa framilla eduskunnassa välikysymyskeskustelussa.
Miettikää 700 000€ säästö yliopistolle tekee 130 000 000€ kustannukset yhteiskunnalle! Eihän tälläistä typeryyttä purematta pidä niellä. Maan hallituksen täytyy tuntea vastuunsa ja katsoa maan kokonaisetua!”

Lisäksi eduskunnan tarkastusvaliokunta aikoo selvittää mihin Itä-Suomen yliopisto on käyttänyt Savonlinnan kampukselle korvamerkityt rahat. Valiokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) on todennut olevansa huolissaan siitä, että osaoptimointi yliopiston kannalta on aluetaloudelle ja yhteiskunnalle vahingollista.
Savonlinnan kaupunki puolestaan on pyytänyt eduskunnan oikeusasiamiestä, oikeuskansleria ja valtioneuvostoa selvittämään, onko Itä-Suomen yliopiston hallitus syyllistynyt sopimusrikkomukseen lakkauttaessaan opettajankoulutuksen Savonlinnassa. Kaupungin mukaan yliopiston ja OKM:n sopimus vuosille 2013-2016 edellyttää, että yliopisto turvaa opettajankoulutuksen edellytykset ja harjoittelukoulun.
Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) toteaa Opettajankoulutus säilytettävä Savonlinnassa -ryhmän keskustelussa, että viimeinen keino on tehdä lakialoite yliopistolain muuttamiseksi siten, että perustetaan Savonlinnan yliopisto.
”Sitä valmistellaan, kunhan tiedetään valtioneuvoston lopullinen kanta OKL:ään talousselvityksen jälkeen.”

Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan dekaani Markku Filppula kirjoittaa yliopiston Johtoasemissa-blogiin selvästi turhautuneena:

”Itse pääministeri on astunut julkisesti esiin puolustamaan opettajankoulutuksen jatkumista Savonlinnan kampuksella. Juonenkäänteeseen sisältyy tarjous määräaikaisesta rahallisesta erityistuesta. Se olisi juuri sitä, mistä yliopiston hallitus päätöksellään halusi päästä eroon. Määräaikaisten tukien varaan ei vuosien yrityksistä huolimatta ole tähän mennessä voitu – eikä vastedeskään voida – rakentaa riittävän vahvaa pohjaa pitkäjänteiselle opettajankoulutuksen ja siihen liittyvän tutkimuksen kehittämiselle Itä-Suomessa.”

Yliopiston näkemys on, että yliopiston opettajankoulutuksen kilpailukyvyn varmistaminen edellyttää koulutuksen keskittämistä yhdelle kampukselle. Yliopiston johto on todennut, että tarjolla ollut erityisrahoitus ei riitä syyksi säilyttää Savonlinnan kampusta.