Rehtori: UEF ei kylve rahassa

Luvassa on yli 20 miljoonaa euroa yliopiston peruspääomaan. Tähän summaan päästään, kun lasketaan yhteen yliopiston varainhankintakampanjallaan keräämät hiukan yli kuusi miljoonaa euroa ja valtion lisäksi lupaama vastinraha.
UEFin intraan piilotetussa blogissa rehtori Perttu Vartiainen puolustaa ristiriitaisia tunteita herättänyttä varainhankintakampanjaa.
”Sivistysyliopiston puolustajat pelkäsivät yksityisen pääoman tunkeutuvan tätä kautta yliopiston sisäiseen päätöksentekoon. Myös yliopiston johdon alistumista almujen kerjääjiksi surkuteltiin. Kriitikoilta jäi kuitenkin huomaamatta, että nimenomaan peruspääomaan lahjoittaminen vaatii antajaltaan pyyteettömyyttä. Sen sijaan perinteinen, tiettyyn tarkoitukseen kohdennettava lahjoitus toteuttaa aina antajansa tahtoa”, hän korostaa.

Vartiainen myös muistuttaa, että varainhankinnan menestyksestä huolimatta yliopisto ei edelleenkään kylve rahassa.
”Kampanjalla kerätyn peruspääoman vuosituoton voidaan arvioida merkitsevän vain muutaman promillen lisäystä tuloihimme”, hän selventää.
”Tällä summalla voidaan rahoittaa jopa kymmenen professorin palkkakustannukset. Kerätty varallisuus on osaltaan myös takaamassa yliopiston vakavaraisuutta”, hän silti lisää.