Powerage on turhaan hienoisen välityön maineessa

Teksti: Pertti Pulkkanen
Kuvat: Getty

Bon Scottin aikaisen AC/DC:n repertuaarista yhtyeen vuonna 1978 ilmestynyt studioalbumi Powerage on turhaan hienoisen välityön maineessa. Yhtyeen diskografiassa se sijoittuu toki kahden kiistattoman klassikkolevyn eli Let There Be Rockin ja Highway to Hellin väliin. Silti kyseessä on tasaisen vahvasta kappalemateriaalista koostuva ja varsin energinen, studiolivenä toteutettu albumikokonaisuus.

Sen avauskappale Rock N’ Roll Damnation sisälsi tarttuvuudessaan jopa hittipotentiaalia ja kappale julkaistiinkin myös singleformaatissa. Riffijärkäle Down Payment Blues on tummasävyisempi jo teemansa vuoksi. Gimme A Bullet sisältää iskevän kertosäkeen, mutta harvinaislaatuisesti siinä ei kuulla lainkaan kitarasooloa. Suorastaan revittelevä Riff Raff ja maltillisempi Sin City lukeutuvat kumpikin Poweragen kiistattomaan ydintuotantoon.

AC/DC: Powerage. Atlantic Records: 1978.

Pitkäsoiton kakkospuolen käynnistää hidastempoisempi, mutta silti kaivattavaa iskevyyttä sisältävä What’s Next to the Moon. Poweragen unohdetun klassikon kunniakasta titteliä saa silti kantaa upeaa riffittelyä ja sooloilua tarjoava Gone Shootin’. Up to My Neck in You revittelee jälleen täydeltä laidalta, eikä pitkäsoiton päättävä Kicked in the Teeth ole sekään huono, vaikka liippaakin musiikillisesti melko läheltä muutamaa AC/DC:n tunnetumpaa klassikkokipaletta. Kaksi viimeksi mainittua kappaletta edustavat albumin iäkkäintä tuotantoa ja niitä treenatiin Cliff Williamsin kanssa jo heinäkuussa 1977.

Poweragen laadukkuudesta jotakin kertoo se, että esimerkiksi Keith Richards on nimennyt sen suosikkialbumikseen AC/DC:n tuotannosta. Vaikka Powerage on saattanut myydä Bon Scottin aikaisista AC/DC:n studiolevyistä vähiten, se sisältää vahvan kappalemateriaalinsa lisäksi myös eräitä Scottin parhaista teksteistä. Kyseessä on lisäksi viimeinen Harry Vandan ja George Youngin tuottama AC/DC:n pitkäsoitto. Angusin ja Malcolmin isoveli George oli itse päässyt nauttimaan popsuosiosta The Easybeatsin riveissä.

Vuonna 2003 Poweragesta ilmestyi uudelleenjulkaistu cd-versio osana AC/DC Remasters -sarjaa. Albumin Euroopassa ilmestynyt vinyyliversio sisältää myös muualla julkaisemattoman kappaleen Cold Hearted Man.