JOENSUU – Politiikan tutkija Jiri Nieminen Tampereen yliopistosta pitää huolestuttavana Itä-Suomen yliopiston tapaa rajoittaa poliittista toimintaa tiloissaan. Yliopiston tiloissa ei saa jakaa esitteitä ilman ilmeisesti maksullista tilavarausta etukäteen. Lisäksi yliopisto on kieltänyt kahvin tarjoilemisen tiloissaan vedoten sopimukseen Fazer Amican kanssa.
”Politiikan tutkijana koen tällaisen kehityksen huolestuttavana. Se on nähdäkseni uuden yliopistolain yliopistoille asettamien tehtävien, ennen kaikkea kolmannen eli yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vastainen ja loukkaa kansalaisten poliittisia oikeuksia”, hän toteaa mielipidekirjoituksessaan maakuntalehti Karjalaisessa.
Nieminen ehdottaa kirjoituksessaan myös keinoja yliopiston sääntöjen kiertämiseen. Nieminen kehottaa professorikuntaa ottamaan vapaamuotoisen poliittisen toiminnan suojelukseensa tekemällä siitä osan opetusta. Hän viittaa Tampereen yliopistolla muutama vuosi sitten sattuneeseen tapaukseen, jossa yliopiston silloinen hallintojohtaja yritti estää opiskelijoita jakamasta Sodexon vastaisia lentolehtisiä.
”Paikalle sattunut aikuiskasvatuksen professori ilmoitti tapahtuman olevan virallisesti osa hänen kurssiaan, jolloin poliisin paikalle kutsunut hallintojohtaja ja viime kädessä koko yliopiston hallitus joutui vähintäänkin kiusalliseen valoon. Poliisit poistuivat paikalta puuttumatta mielenosoitukseen”, hän kuvailee.
Toiseksi vaihtoehdoksi hän esittää poliittisen toiminnan naamioimista raittiusliikkeeksi. Näin hänen mukaansa tehtiin kun Venäjän tsaari yritti Suomessa kieltää ihmisten oikeuden poliittiseen toimintaan.
”Suosittelenkin, että esimerkiksi nyt epäoikeudenmukaisuutta kokenut Joensuun VIhreä Vasemmisto perustaisi oman raittiusjärjestön, jonka suojissa se harjoittaisi poliittista toimintaa.”
Puoluekannakseen Jiri Nieminen ilmoittaa Vasemmistoliiton esimerkiksi blogissaan. Karjalaisessa julkaistussa kirjoituksessaan hän ei tuo esiin poliittista suuntautumistaan.
JoViVan puheenjohtaja Juha-Pekka Reijonen kertoo, että raittiusliikettä ei aiota perustaa.
”Kyllä tässä odotetaan sekä yliopiston että Amican tajuavan, ettei ylioppilasliike ole kynnysmatto. Toimintaa jatketaan. Kyseenalaistan vielä koko kahvinjakeluoikeuden kieltämisen, koska se on yliopiston ja Amican välinen sopimus. Ei sellainen koske opiskelijoita tai opiskelijaliikkeitä, ei niin millään muotoa. Opiskelijoiden asema on tunnustettava”, hän kuitenkin vaatii.
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ei ole ottanut tapaukseen kantaa julkisesti, mutta käy keskusteluja yliopiston hallinnon kanssa.
Uljaan aiempi uutinen aiheesta:
Esitteitä jakaneet opiskelijat poistettiin Carelialta