Joensuun Linnunlahdessa sijaitsevalla Botanian kasvitieteellisellä puutarhalla on kesän ja syksyn kuluessa riittänyt vierailijoita. Syyskuun lopulla järjestetty Visual Festival -tapahtuma keräsi yli 2000 vierailijaa viikonlopun aikana ja teki Botaniasta tuoreen puheenaiheen.
Trooppisesta perhospuutarhasta, neljän hehtaarin ulkopuutarhasta, kahvilasta ja katetusta terassista koostuva kokonaisuus nähdään jatkossa yhä useammin erilaisten tapahtumien, juhlien ja erilaisille ryhmille kohdennettujen aktiviteettien toimintaympäristönä.
Toimitusjohtaja Kaisa Hirvonen kertoo, että syksyn pikkujoulusesonki on myyty jo loppuun ja ensimmäinen häävaraus on ilmestynyt kalenteriin. Botanialla halutaan myös panostaa aiempaa enemmän lapsiin. Alle 8-vuotiaat pääsevätkin nykyisin sisään ilmaiseksi.
”Tuoreeltaan aloitetut Lasten sunnuntait brunsseineen on suunnattu etenkin perheille. Luvassa on ohjattuja aktiviteetteja kuten erilaisia kädentaitoja ja satutuokioita”, Hirvonen esittelee.
Uutta on myös keskiviikosta lauantaihin iltaisin näkyvillä olevat Loistavat tunnit, jolloin Botania nähdään vaihtuvissa iltavalaistuksissa. Jokaisena lauantaina kello 18 alkaen ulkona on myös Lauantain tulet, johon voi vapaasti tulla istumaan iltaa. Viikonlopuille on myös rakentumassa erilaisia musiikki- ja taidetapahtumia eri kohderyhmille.
”Toivomme, että kun ihminen lähtee täältä, hänellä olisi rentoutuneempi olo. Haluamme tarjota kävijöille kokonaisen elämyksen kaikille aisteille”, Hirvonen toteaa.
Pitkin vuotta toteutetut uudistukset ja remontit ovat olleet kuitenkin vasta alkusoittoa prosessissa, jonka myötä Botaniasta on tulossa paikka, joka tunnetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella. Suunnitelmiin kirjatut laajennukset ja remontit ilmasiltoineen ja vesiputouksineen ovat suureellisia.
Vauhtia suunnitelmille on antanut lokakuun alussa kirjoitettu kauppakirja. Kolmen yrittäjän Teemu Purmosen, Markku Pesosen ja Kari Kolan vuosi sitten käynnistämä operaatio on nyt yksin Kolan luovissa käsissä.
”Olen käynyt yli 50 maassa katsomassa miten tällaisia paikkoja tehdään. On selvää, että pelkät kasvit eivät riitä vetovoimaksi. Visioni on, että Botaniasta tulee paikallinen olohuone ja kansainvälisten vieraiden kohtaamispaikka. Joensuu on kasvoton kaupunki, minne täällä viedään vieraat?”, maailmallakin tunnettu valotaiteilija Kola haastaa.
Samaan hengenvetoon hän toteaa, ettei selviä riskialttiista projektista yksin. Kola toivookin, että paikalliset yrittäjät ja toimijat lähtisivät aktiivisesti osallistumaan ideointiin.
Kolan oma motivaatio nousee arvomaailmasta, jossa raha ei ratkaise kaikkea.
”Meillä on Suomessa puhdas luonto, neljä vuodenaikaa ja hiljaisuus. Näiden elementtien varaan visioni Botaniasta rakentuu. Yksistään Tokiossa asuu 10 miljoonaa ihmistä, jotka eivät ole koskaan käyneet metsässä.”
”Sitä paitsi, jos meillä ei ole Botanian kaltaista paikkaa, alueen lapset lähtevät Ouluun tai Helsinkiin ihmettelemään kasveja tai katsovat vain kuvia netistä”, Kola lisää.