Parilla uutuudella höystetty klassikkokimara

Pelle Miljoona on Kerubissa tuttu vieras. Kuva vuodelta 2012. Kuva: Roger Nyman

Pelle Miljoona Unitedin keikka Joensuun Kerubissa 15. elokuuta edusti tällä kertaa lähes pelkkää klassikko-osastoa alusta loppuun. Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana tsekattuja Pellen keikkoja Rockers, Unabomber ja United -yhtyeiden kanssa on takana jo melkoinen liuta, mutta ensi kertaa setti käynnistyi Tumpin laulamalla klassikkohitillä Tahdon rakastella sinua. Sitä seurasivat Eddie & The Hot Rods-suomennos Lähdetään kiitämään sekä Jukka Melametsän inspiroituneen kitaroinnin ansiosta uutta upeaa sovituksellista ilmettä tavoittanut Problems-helmi Mä haluun mennä.

Moottoritien kultahippuja edustivat setissä ensiksi itseoikeutetut Juokse villi lapsi ja Älä äiti itke. Pelle Miljoona & 1980 – yhtyeen klassikkoalbumin Pelko ja viha nimikappale on jo vuosia ollut myös nykyisten Pellen keikkojen vakionumeroita ja huippuhetkiä. Gabriel on vastaavanlainen valinta Viimeinen syksy – levyltä, mutta tällä kertaa sen sovitus ei osunut aivan nappiin.
Problemsin Katupoikia-levyn kirkkain helmi Maanantaina lukeutui setin huippuhetkiin ja sitä seurasi varsinaisen setin ainoa uutta tuotantoa edustanut kappale; Pitkä marssi vapauteen. Jo totuttuun tapaan setissä lähes joka toinen kappale oli Tumpin laulama ja joka toisesta vastasi Pelle. Hair-musikaalista napattu Lanka palaa ja Moottoritien huippuhetkiin lukeutuva Vapaus on suuri vankila olivat varsin onnistuneita versiointeja; Katupoikien laulu ja Olen kaunis niihin verrattuna aavistuksen verran inflaatiota kärsineitä.

Ikiklassikko Moottoritie on kuuman laadukkaan version jälkeen varsinaisessa setissä oli tarjolla vielä kaksi todellista helmeä Problems- klassikon Ei tää lama mun päähän käy ja Pelle Miljoona & 1980:n legendaarisen singlebiisin Mulla menee lujaa ansiosta. Ensimmäinen encore oli syksyllä julkaistavalta uudelta pitkäsoitolta löytyvä lupaava 35 vuotta tien päällä ja itseoikeutettu päätöskappale aina kylmät väreet nostattava Hyvää yötä maailma. Kokonaisuutena kyseessä oli varsin onnistunut ja energinenkin keikka Pelleltä, Tumpilta ja Melalta.
Yleisöä olisi suonut olleen paikalla runsaammin, mutta onneksi se oli sitäkin valveutuneempaa.

Pertti Pulkkanen