Nobel-kirjailijan teksti kääntyi näytelmäksi Kuopiossa

Kuopion ylioppilasteatterin odotettu syyskauden ensimmäinen ensi-ilta kertoo tarinan sokeudesta. Kertomus sokeudesta on äskettäin edesmenneen portugalilaisen Nobel-kirjailijan José de Sousa Saramagon kirjaan perustuva psykologinen trilleri. Näytelmä kertoo nimettömästä kaupungista, jossa riehuu kansalaisia sokeuttava epidemia. Ihmiset alkavat nähdä pelkkää valkoista.

Tarina sijoittuu mielisairaalaan, jossa hoidetaan ensimmäisenä tartunnan saaneiden joukkoa. Sairaalassa syttyy eloonjäämistaistelu, johon onnen hetkiä tuo ainoastaan ystävyyden ja epäitsekkyyden pilkahdukset. Saramagon kirjasta näytelmän dramatisoinut ohjaaja Johanna Leksis kertoo, että näytelmä antaa paljon tulkinnan mahdollisuuksia. Leksikselle itselleen tarina kertoo eniten henkisestä sokeudesta.

Mitä henkinen sokeus sitten tarkoittaa?

”Henkinen sokeus voi kattaa paljon, tässä sitä voidaan ajatella henkilöiden tasolla tai nykydemokratian tasolla. Ehkä kysymys on siitä näkevätkö ihmiset sydämellään, vai millä he ylipäätään maailmaa katselevat. Kyse on myös ihmisen itsekkyydestä tai epäitsekkyydestä”, Leksis pohtii.

Leksiksen mukaan näytelmä ei kuitenkaan pyri moralisoimaan tai julistamaan.

”Loppujen lopuksi kysymys on psykologisesta trilleristä. Sivilisaatio sekä kaikki se mitä ihmiset pitävät itsestään selvänä romahtavat näytelmässä, ja kukin toimii tilanteessa tavallaan”, Leksis tarkentaa.

Nobel palkittu José de Sousa Saramagon näytelmä ei ole ajankohtainen pelkästään teemojensa vuoksi. Kirjailija kuoli kesäkuussa noin 90-vuoden iässä. Omien sanojensa mukaan hän oli ateisti, kommunisti ja pessimisti. Pessimismistään huolimatta hän ei kuitenkaan menettänyt uskoaan muutokseen.

Maagiseen realismiin mieltynyt Saramago kirjoitti kirjalleen myös jatko-osan. Kirja nimeltä Kertomus näkevistä sijoittuu samaan kaupunkiin kuin Kertomus sokeudestakin ja tarina kertoo ajasta sokeudesta parantumisen jälkeen. Tarinassa 83 prosenttia ihmisistä äänestää tyhjää. Demokratia on vakavasti uhattuna, ja kaupunkiin julistetaan poikkeustila. Hallinnolliset elimet siirretään pois kaupungista ja ministerit maalailevat kauhukuvia sekasorrosta. Mutta ironista kyllä, elämä jatkuu kaupungissa rauhallisempana ja järjestys moitteettomampana kuin ennen. Miksi ihmiset äänestivät tyhjää, jää tässäkin teoksessa arvailujen varaan.

Näytelmän ohjannut ja dramatisoinut Johanna Leksis on valmistunut Helsingin Stadiasta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Kokemusta ohjaamisesta hänelle on kertynyt muun muassa kolmen eri kaupungin ylioppilasteattereissa, useissa kesäteattereissa sekä apulaisohjaajana Kuopion kaupunginteatterissa.

Lavalla näytelmässä nähdään Aapo Halme, Ilari Imppola, Joni Kvick, Sanna Kainulainen, Tuuli Lahti, Olli Ronkainen ja Päivi Rytkönen.

Kertomus sokeudesta saa ensi-iltansa torstaina 18. marraskuuta klo 19.00 Kuopion ylioppilasteatterin näyttämöllä Työnkulmalla (Maaherrankatu 25, 3. kerros).

Muut esitykset nähdään 25.11., 27.11., 28.11., 2.12., 4.12., 5.12., 9.12., 11.12. ja 12.12.

Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille. Liput 10 / 5 euroa.

Kuopion ylioppilasteatteri