Umayya Abu-Hanna: Multikulti

Kuka palkkaisi viehättävän siirtolaisnaisen?

Umayya Abu-Hanna on palestiinalaistaustainen, Suomessa pitkään asunut toimittaja ja kirjailija, jonka uusi teos Multikulti on tarkoitettu monikulttuurisuuden käsikirjaksi. Kirjoittaja katsoo, että ennen vanhaan isänmaallisuus oli hyvä, koska kansallinen solidaarisuus pelasti tarvittaessa hengen. Maailma muuttuu ja Suomen on muututtava sen mukana.
”Nyt olemme globaalisti riippuvaisia toisistamme, meillä on yhteinen kohtalo”, Abu-Hanna kirjoittaa.
Tästä syystä solidaarisuuden ja samaistumisen painopisteen on muututtava.

Multikulti käsittelee kaikista yksityiskohtaisimmin maahanmuuttajataustaisen henkilön vaikeutta päästä töihin kulttuuri- ja taidealalla. On yllättävää lukea, että juuri tällä alalla esiintyy Abu-Hannan mukaan paljon etnisten vähemmistöjen poissulkemista. Eivätkö juuri kulttuurin ja taiteen tekijät ole ennakkoluulottomia ja avoimia uusille ideoille? Abu-Hanna väittää, että korkeasti koulutetut pelkäävät korkeasti koulutettuja siirtolaisia. Lisäksi kulttuurialan naisvaltaisuus hiertää häntä: naistenvälinen sisäinen koodisto on tällä alalla tiukka, eikä hyvännäköinen siirtolaisnainen kuulu joukkoon, saati saa työpaikkaa.
Maamme ruotsinkielisillä on kirjailijan mukaan maailman paras vähemmistöasema ja siksi ruotsinkieliset saavat yhä suuren osan vähemmistöille varatuista kulttuurihankkeiden rahoituksesta. Tilanne on siis epäreilu, koska on myös muita vähemmistöjä. Suomen väestöpohja muuttuu koko ajan, mutta ruotsinkieliset johtavat yhä kulttuurihankkeita.

Abu-Hannan teos onnistuu kirjana vaihtelevasti. Siellä täällä on kiinnostavia kohtia, mutta että tämä toimisi kokonaisena monikulttuurisuuden käsikirjana? Viehättävän siirtolaisnaisen vaikeudet kulttuurielämässä ovat vain yksi osa monikulttuurista elämää. Abu-Hanna ei käsittele niin tavallista asiaa kuin parisuhdetta vieraaseen kulttuuriin kuuluvaan ihmisen kanssa. Luulisi, että inhimillisen elämän kirjoon kuuluu työn lisäksi myös muuta. Jos vaikka naislukija seurustelee englantilaisen miehen kanssa, mitä hän saa irti tästä käsikirjasta monikulttuuriseen suhteeseensa? Näkemyksiä siitä, miten hankala on päästä töihin museoon.