Monimutkainen rakastuminen

Teksti ja kuvat: Sini-Maria Melanen
Kaupunginteatteriin ohjaajavierailun tekevä Kai Paavilainen Pahan äitipuolen lavasteissa.

Uusperheen dynamiikkaa kuvaava Paha äitipuoli nähdään pian Joensuun Kaupunginteatterissa. Kirsi Porkan ja Marina Meinanderin käsikirjoittama näytelmä sai kantaesityksensä Kansallisteatterin lavalla helmikuussa 2016.
Paha äitipuoli kertoo uusperheen arjesta tragikoomisin ottein. Sari ja Otso rakastuvat toisiinsa, ja muuttavat sama katon alle. Mutta ei siinä vielä kaikki, sillä samassa paketissa tulevat mukana Sarin 13-vuotias tytär Roosa ja Otson 15-vuotias teini Rosa. Kun kuvioon ympätään vielä temperamenttinen ex-vaimo ja kuolemaa odottava leskiäiti, alkaa kasassa olla kunnon perhedraaman ainekset. Sari tahtoisi koko suvun saman pöydän ääreen, mutta perheen yhdistäminen ei ole täysin mutkatonta.

Näytelmän on ohjannut Kai Paavilainen, joka on nähty vuosien varrella Kaupunginteatterin lavalla näyttelijän roolissa.
”On ollut mielenkiintoista päästä ohjaamaan omia kollegoja, jotka on oppinut tuntemaan näyttelijäntyön kautta.”
Paavilainen on näyttelemisen ja ohjaamisen lisäksi toiminut Teatteri väkivahvan ja Niittylahden näyttelijäkoulutuksen vetäjänä.
Näytelmä avaa sellaisia arkisia tilanteita ja tunteita, jotka ovat Paavilaisen mukaan hyvin tunnistettavissa, vaikka ei itse uusperheessä eläisikään. Pahan äitipuolen realismi on kouriintuntuvaa ja totta.
”Käsikirjoituksessa kiinnosti eniten tilanteiden tuttuus ja ne haaveet, toiveet ja pelot, joihin on helppo samaistua.”

Suuriksi teemoiksi nousevat turvattomuus, rakkauden kaipuu sekä pelko hylätyksi tulemisesta, mikä ajaa kaikkia näytelmän hahmoja. Lisäksi herää kysymys siitä, missä määrin omiin haaveisiin liittyy itsekkyyttä.
”Kaikki lähtee liikkeelle kahden ihmisen rakastumisesta, joka muuttaa monen ihmisen elämän. Alaotsikko ”kun rakastuminen ei ole kahden kauppa” kuvaa juuri tätä tilannetta.”

Paha äitipuoli ensi-illassa Kaupunginteatterilla 4.3.2017 klo.19. Keskustelutilaisuus uusperheen elämästä 7.3.2017 klo 10-11 Perheentalolla. Tilaisuudessa läsnä näytelmän kirjoittajat Kirsi Porkka ja Marina Meinander.