Mikä on pahuutta?

Mari Rantalisa iloitsee siitä, etä naiset saavat nykyisin monipuolisia rooleja. Naisen tarinakin voi tätä nykyä olla ihmisen tarina.

Petri Kotwican elokuva Henkesi edestä on Mari Rantasilan kuudestoista elokuva. Rantasila esittää Hannaa, jonka mies loukkaantuu vakavasti auto-onnettomuudessa. Henkesi edestä on elokuva rakastamisesta, kostosta, syyllisyydestä ja anteeksiantamisesta.
-Anna-Maria Tenhu, teksti & kuva

Mari Rantasila on näyttelijä, ohjaaja ja laulaja. Henkesi edestä- elokuvassa Rantasilan roolihahmon Hannan elämä mullistuu traagisella tavalla, kun hänen miehensä jää auton alle. Kuljettajan paetessa paikalta, Hannan mielen valtaa ahdistus ja pelko miehensä ja oman elämänsä puolesta, sekä palava halu saattaa syyllinen edesvastuuseen. Rantasila ymmärtää roolihahmonsa tunnetiloja ja Hannan tapaa toimia poikkeuksellisella tavalla henkilökohtaisen kriisin keskellä.
”Me ihmiset teemme tekoja, ja tärkeintä on ymmärtää niiden seuraukset. Ymmärtää pahoja tekoja ei tarkoita sitä, että ne hyväksyisi. Kun ihminen kokee voimakkaita asioita lyhyessä ajassa, kuten Hanna tässä elokuvassa, on selvää että mieli heittelee hetken aikaa joka suuntaan”, Rantasila kuvailee.

Henkesi edestä-elokuva on tarina ihmisistä, ei sukupuolista. Rantasilan mukaan periaatteessa kuka tahansa olisi voinut näytellä minkä tahansa roolin sukupuolesta riippumatta.
Petri Kotwica on aina ollut edellä aikaansa, niin myös tämän elokuvan kanssa. Elokuvan työryhmä oli hyvin tiivis, ja työstimme käsikirjoitusta ohjaajan kanssa jo vuosi ennen kuvausten alkua. Tällaista teemoiltaan intensiivistä elokuvaa kuvattaessa on äärimmäisen tärkeää, että työryhmään voi luottaa sataprosenttisesti”, Rantasila kertoo ja toivoo ihmisten elokuvia tehtävän tulevaisuudessa yhä lisääntyvissä määrin.
”Käsikirjoitukset ja tarinat monipuolistuvat kun myös naisia saadaan enemmän tekijöiden joukkoon. Silloin aletaan enemmänkin kertoa tarinoita ihmisistä, niin että myös naisen tarina voi olla ihmisen tarina. Nythän usein miesten roolit ovat niitä ihmisten tarinoita, ja naisten tarinat luokitellaan vain naisnäkökulmaksi. Hannan rooli on aivan mielettömän vahva ja hyvä rooli, jollaisia toivoisin tulevan yli viisikymppisille naisille enemmän. Kun aloitin uraani 80-luvulla, tällaisista rooleista sai vain haaveilla. Uskon että tulevaisuudessa asiat ovat kuitenkin toisin”, Rantasila ennustaa.

Elokuvassa pahuuden tematiikka jätetään pitkälti katsojan arvioitavaksi. Se mikä loppujen lopuksi on pahuutta, riippuu usein myös siitä mistä perspektiivistä asiaa katsoo.
”Minun mielestäni paha teko on sellainen, että vahingoittaa jotain toista tietoisesti, mutta tässäkin asiassa tulisi tiedostaa, että mistä se pahuus kumpuaa. Mitkä ovat ne pahojen tekojen todelliset syyt siellä taustalla. Toisten ihmisten tuomitseminen on helppoa, mutta kuka on valmis heittämään sen ensimmäisen kiven?”, Rantasila kysyy.