Marginaalista sisäpiiriin

Yhdysvaltalainen taiteilijaryhmä Guerrilla Girls on tullut tutuksi gorillanaamareissaan esiintyvistä jäsenistään. Ryhmän perustajajäsenet Frida Kahlo ja Käthe Kollwitz puhuivat Tampereella taiteen tasa-arvosta eli siitä, onko sitä.
Pohjoismaiden kiertueellaan olevat gorillat kertoivat esityksessään, että Suomen valtio tukee erilaisilla apurahoilla lähes yhtä montaa naista kuin miestä. Hienoa, he totesivat, mutta kysyivät sitten:
”Kuinka moni on huomannut, että samaan aikaan miestaiteilijoiden saamat apurahat ovat yhteenlaskettuna lähes kaksinkertaiset naisten saamiin verrattuna?”

Vuonna 1985 perustettu Guerrilla Girls ajaa naistaiteilijoiden asemaa kotimaassaan ja ottaa kantaa syrjintään ja tasa-arvoon liityviin kysymyksiin kuvataiteessa, elokuvamaailmassa ja politiikassa. Kuolleiden kollegoidensa nimiä käyttävät Kahlo ja Kollwitz kertovat viime aikoina joutuneensa pohtimaan uudestaan asemaansa yhteiskunnassa, kun heitä on alettu pyytää esiintymään myös sellaisten tahojen tilaisuuksiin, joita he ovat voimakkaasti kritisoineet.
”On kummallista joutua tilanteeseen, jossa hullu huumori, jolla otamme kantaa tärkeinä pitämiimme kysymyksiin, onkin alettu ottaa vakavasti”, gorillat ihmettelevät.
”Olemme joutuneet tarkkaan miettimään, haluammeko mennä sisään niistä ovista, joiden edessä olemme aiemmin osoittaneet mieltä.”

http://www.guerrillagirls.com