Lukukunto vaatii toistoja

Teksti: Lotta Pellas
Kuvat: Risto Takala
Kirjallisuudenopiskelija Miia Hartikainen lukee paljon.

Lukutaito on paitsi lukemisen hallitsemista, myös kirjoitustaitoa. Siihen sisältyy taito oppia, omaksua ja välittää tietoa. Lukeminen muun muassa kehittää sosiaalisia taitoja, vahvistaa empaattisuutta ja laajentaa sanavarastoa.

”Tärkeintä on, että lukee ja keskittyy lukemiseen pidemmäksi aikaa, sillä niin lukutaito kehittyy ja harjaantuu, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis sanoo. Hänen mukaansa keskittyminen kehittyy erityisesti pitkiä tekstejä lukiessa. Romaanien lisäksi niin tietokirjojen, blogitekstien kuin lehtijuttujenkin lukeminen ylläpitää lukutaitoa.

Kirjallisuutta sivuaineenaan opiskeleva Miia Hartikainen lukee jo opintojensa puolesta paljon, parhaillaan hänellä on neljä kirjaa kesken. Vapaa-aikana hän lukee lomilla ja bussimatkojen aikana.
”Yleensä löydän kirppareilta mielenkiintoisilta vaikuttavia pokkareita, niitä luen kun ehdin”, Hartikainen sanoo.

Hänelle lukeminen merkitsee kirjan maailmaan pääsemistä ja uusiin asioihin tutustumista. Lukeminen tuottaa Hartikaisen mukaan myös uusia ideoita omaan kirjoittamiseen, ja kirjan maailmasta tehtäviin piirustuksiin.

Tärkeää on löytää itseään kiinnostavaa luettavaa. Jos ei ole lukenut vähään aikaan, äänikirjat voivat innostaa painetun tekstin pariin. Villacis kannustaa lukemaan vaikka kaksikymmentä minuuttia päivässä. Villacis vertaa lukutaidon ylläpitämistä fyysisen kunnon ylläpitämiseen: lukeminen vaatii harjoittelua koko ajan, jotta se tuntuu mielekkäältä. Hyvä lukutaito tekee myös omasta kirjoittamisesta sujuvampaa.

”Kaikkein paras tapa kohottaa lukukuntoa on ottaa lukemiselle päivittäin aikaa. Laittaa puhelin vaikka toiseen huoneeseen tai sulkea se kokonaan, ja keskittyä jonkin tekstin lukemiseen. Kyllä se lukukunto pikkuhiljaa kohenee”, Villacis sanoo.

Villacis toteaa, että kilpailu ajasta on kovaa, kun tarjolla on lukuisia tapoja viettää vapaa-aikaa. Hartikainen kertoo, että jos puhelin on liian lähellä, tulee kiusaus sen vilkuilemiseen, mikä häiritsee lukemista. Hartikaisen mukaan kirjan tapahtumat, juonen kiinnostavuus ja kirjan hahmot vaikuttavat kirjan mielenkiintoisuuteen.

”Riippuu tosi paljon, miten mukaansatempaava kirja on, että tuleeko puhelinta vilkuiltua välillä tai tehtyä muuta. Jos kirja on mielenkiintoinen, niin saatan lukea montakin tuntia, tai koko kirjan yhdeltä istumalta.”

Hartikaisen mukaan kiinnostavan oloinen uusi kirja saa houkuteltua lukemisen pariin myös silloin, kun se ei välttämättä innostaisi. Villacis ehdottaa takakansiteksteihin tutustumista, ja avun pyytämistä kirjaston henkilökunnalta, jos ei löydä itse kiinnostavaa luettavaa.

Blogitekstit ovat myös hyvä tapa päästä lukemisen makuun, sillä kaikenlainen lukeminen on hyväksi lukutaidolle.
”Useat blogien kirjoittajat ovat hyviä kirjoittajia ja tekstit ovat harkittuja. Kaikkien tekstien lukeminen on harjoittelua”, Villacis sanoo.

Vinkkejä lukutaidon treenaamiseen:

1. Seiso tai liiku lukemisen aikana
Jos lukemiseen keskittyminen tuntuu vaikealta, seisominen tai liikkuminen lukemisen aikana voi auttaa.

2. Kuuntele musiikkia ennen lukemista
Musiikin kuuntelu ennen kirjan avaamista voi auttaa keskittymään ja pääsemään hyvään lukufiilikseen.

3. Käytä sekaisin äänikirjaa ja paperikirjaa
Kuuntele äänikirjaa siivotessa ja lue paperi- tai e-kirjaa bussissa. Vaihtele kirjan muotoa tilanteen mukaan.

4. Vessakirja
Lue kirjaa aina muutaman aukeaman tai kappaleen verran eteenpäin.

5. Sisäänheittokirja
Kevyt, helppolukuinen tai tuttu teksti voi auttaa innostumaan lukemisesta uudelleen.

6. Perusta lukupiiri tai järjestä lukubileet
Yhdessä lukeminen on mukavaa, ja toisilta saa kiinnostavia kirjavinkkejä.

7. Lue ääneen toiselle
Ääneen lukeminen ilahduttaa läheisiä ihmisiä, ja voi innostaa itseäkin lukemaan.

Lähde:
Yle ja Lukukeskuksen Facebook-sivu