Krista Kiuru opetusministeriksi – mitä se tarkoittaa UEF:lle?

SDP:n kohuttu ministerikierrätys saatiin vihdoin tehtyä ja ministerin pallilta pudotettiin opetusministeri Jukka Gustafssonin lisäksi Maria Guzenina-Richardson. Gustafssonin tilalle opetusministeriksi tulee Krista Kiuru. Itä-Suomen yliopiston kannalta se lisää epävarmuutta, sillä Gustafsson on ollut opetusministerinä sille erityisen suopea. Hän on suoraan todennut, että UEF ja erityisesti sen Kuopion kampus saivat häneltä erityiskohtelua (Uljas 1/2013).
Krista Kiurun suhtautumisesta Itä-Suomen yliopistoon ei ole vielä tietoa ja SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen suuntaa tänään ilmestyneessä Uljaassa (5/2013) varsin huonosti rivien väliin piilotettua kritiikkiä Itä-Suomen yliopistoa kohtaan.
”Halusin käydä keskustelua teidän rehtorinne kanssa muun muassa siitä, että onko se hyvän yliopiston merkki, että on hirveä kirjo koulutusaloja, joissa tarjotaan opetusta”, hän kertoi Uljaan haastattelussa 7. toukokuuta.
Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen kirjoitti aiheesta yliopiston intran blogiin 13. toukokuuta hiukan puolustelevaan sävyyn.
”Keskittyminen joihinkin vahvoihin professionaalisiin aloihin on riittämätön lääke. […] Voi olla, että tulevaisuudessa kyky vaihtaa ammattia korostuu entisestään. Siksi uskon, että monialaisuus, kyky soveltaa tietoa ja kansainvälisyys ovat tulevaisuuden kannalta yliopistokoulutuksen parhaita valttikortteja”, rehtori kirjoittaa kuin vastauksena Urpilaiselle.
UEF on ollut Suomen monialaisin yliopisto siitä lähtien kun Gustafsson myönsi sille oikeustieteiden tutkinnonanto-oikeuden.

Kiuru kommentoi uutta tehtäväänsä tiedotustilaisuudessa:
”Pidän opetusministerin tehtävää aivan keskeisenä tehtävänä. Odotan malttamattomana uusia tehtäviä ja haasteita.”
Hänet tunnetaan tiukkana neuvottelijana, joka saa ajettua tahtonsa läpi. Aiemmin asuntoministerinä hän on on halunnut lisätä valtion puuttumista vuokra-asuntotuotantoon.
”2000-luku kertoo karua kieltään siitä, mitä tapahtuu kun uskotaan siihen, että markkinat hoitavat”, hän totesi vieraillessaan Joensuussa viime lokakuussa (Uljas 8/2012).
On silti vielä liian aikaista sanoa, tuoko Kiuru vastenmielisyytensä markkinaehtoisuutta kohtaan myös opetusministerin pallille. Yliopistojen autonomiaa on lisätty, mutta halutessaan opetusministerillä on edelleen mahdollisuus ohjata niiden toimintaa epäsuoremmin.

Uudet ministerit ottavat tehtävänsä vastaan ensi viikon perjantaina presidentin esittelyssä. Siihen asti tehtäviä hoitavat nykyiset ministerit.
SYL:n puheenjohtaja ehti jo toivottaa uuden opetusministerin tervetulleeksi:

@kristakiuru @syl_fin toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi yhteiselle pelikentälle! #koulutuspelastamaailman.

— Marina Lampinen (@MarinaLampinen) May 17, 2013