Kriittinen taloustieteilijä Robin Hahnel Joensuuhun

JOENSUU – Joensuuhun saapuu luennoimaan tunnettu tutkija, taloustieteen emeritusprofessori Robin Hahnel. Amerikkalaisen aiheina ovat globaali talouskriisi ja sen demokraattiset ratkaisut. Hahnel on eräänlainen toisinajattelija ja nimenomaan poliittisen taloustieteen tutkijana hän on tunnetuimpia hahmoja maailmassa.
Hahnelin artikkeli Perusteet markkinoita vastaan (PDF) (2011) on vapaasti luettavissa internetissä. Siinä hän kysyy, miksi markkinat aiheuttavat tehottomuutta ja eriarvoisuutta. Yhteiskuntaa ei tulisi rakentaa markkinoiden ehdoilla.

Hahnelin mukaan nykyinen maailmanlaajuinen kriisi juontaa juurensa markkinoiden perustavanlaatuisiin ongelmiin. Esimerkiksi Euroopan velkakriisimaiden, kuten Kreikan ja Portugalin, tukitoimista Hahnel on sitä mieltä, että leikkauspolitiikka ei ole oikea ratkaisu.
Säästökuurit ainoastaan pahentavat taantumaa ja vähentävät velkakriisimaiden maksukykyä.
EU:n sisäinen kauppa ei ole tasapainossa. Tästä syystä vahvojen talousmaiden, kuten Saksan, on käytettävä tuntuvia rahapoliittisia elvytyskeinoja jotta tilanne saataisiin korjattua.

Häneltä ilmestyy syyskuussa toinen suomennettu teos ”Kilpailusta yhteistyöhön – kohti oikeudenmukaista talousjärjestelmää” (Like 2012). Häneltä on aiemmin suomennettu kirja ”Poliittisen taloustieteen aakkoset” (Like 2008).

Luento: Itä-Suomen yliopistolla salissa M100 (Metria, Yliopistonkatu 7) perjantaina 14.9. klo 10–12. Samana iltana järjestetään myös vapaamuotoisempi keskustelu ravintola Wanhassa Jokelassa klo 19–21.