Kesäteatteria romantiikan ja nostalgian nälkään

Teatteriryhmä Perijuuren Kirsikkatarha-näytelmän harjoituskausi on alkamaisillaan. Toukokuun koleassa säässä esityspaikkaa katsastamassa Maija Yrjölä, Anne-Mari Jokinen, Minttu Hellsten, Anna Estola ja Karri Kejonen.

Jo kesä itsessään kääntää suomalaisen suupielet ylöspäin eikä kesäteatteri tahdo turhaan yleisön suuta traagisilla näytelmillä mutristaa. Ohjaaja Vilja Itkonen ajattelee kesän elämänmyönteisyyden tuovan keveyttä myös teatterin teemoihin. Tuottaja Juha Kojonen komppaa: kesäteatteriin tullaan viihtymään. – Meri Parkkinen, teksti & kuva

Kesäteatterit lisäävät suomalaista esitystarjontaa kesäisin kun esityksiä tahkotaan niin ammattilais- kuin harrastajateattereiden taholta. Teatterin Tiedotuskeskus TINFO kertoo Suomessa ensi-iltaan kesällä 2015 tulevan 250 esitystä.

Kuopion Uusi Kesäteatteri tuo kuudentena toimintavuotenaan lavalle tavoilleen uskollisena musiikkipainotteista ja tunteisiin vetoavaa teatteria.
”Meille on Kuopion Uudessa kesäteatterissa tulossa hyvin nostalginen kesä”, teatterin tuottaja Juha Kojonen kertoo.

Solistina Olavi Virta – kantaesitysteksti saa ensi-iltansa heinäkuun alussa. Kojonen kuvailee teatterille muodostuneen kantayleisön, jonka tapaa istumasta katsomosta joka kesä.

”Kesäteatteri kuuluu monille kesäperinteeseen samoin kuin mökkireissut tai sukulaisvierailut. Toiset kiertävät harrastuksenaan useammankin esityksen kesässä. Jos nähty teatteri miellyttää, siitä halutaan tehdä jokakesäinen elämys”, Kojonen tuumii.

Kojonen näkee kesäteatterin jatkumona iäkkäämmän väestön iltamaperinteelle. Elävää musiikkia ja kiertäviä esityksiä on Suomessa nähty jo kauan. Teatteritarjontaan ympäri vuoden on totuttu.

”Harrastajateatteritoimintaa Suomessa on paljon. Ja kun tarjontaa on paljon, niin silloin myös kulutetaan paljon. Kesäteatterilla on pitkät perinteet; meiltä löytyy Pyynikkiä ja Samppalinnaa. Myös kesäteattereissa ahkerasti pyörivät klassikkonäytelmät houkuttelevat yleisöä aikamatkalle menneeseen”, Kojonen arvioi.

Kojonen arvioi kesäteatteriyleisön odottavan naurun vapauttavaa esitystä. Kesäteatteriin tullaan viihtymään.
”Talviteatterissa yleisö kaipaa ehkä enemmän pohdiskeltavaa, mutta kesällä sitä ei niinkään haeta. Esityksessä voi silti kuljettaa vakavampia teemoja ja siinä saa olla sanomaa, vaikka pääasiassa teatteriin tullaan nauramaan ja viihtymään”, Kojonen pohtii.

Kuopion uusi kesäteatteri nostalgioi tänä kesänä Olavi Virtaa. Virran rooliin asettuu Sami Kojonen. (Kuva: Petra Tiihonen)
Kuopion uusi kesäteatteri nostalgioi tänä kesänä Olavi Virtaa. Virran rooliin asettuu Sami Kojonen. (Kuva: Petra Tiihonen)

Keväällä perustetun Perijuuri-teatteriryhmän perustajajäsen ja Kirsikkatahra–näytelmän ohjaaja Vilja Itkonen ajattelee suomalaisen kesäteatterin usein tarjoavan maalaisromanttista ja kevyttä nähtävää.

”Suomalaisille kesään tuntuu liittyvän tiettyä nostalgiaa. Kesäisin sitä muistaa eri tavalla olevansa elossa. Kesä on elämänmyönteistä aikaa, joten teatteriltakin odotetaan jotakin kevyempää ja ilakoivampaa”, Itkonen pohtii.

Kesällä Joensuun Hasaniemessä nähtävä Kirsikkatahra -esitys tarttuukin vakavaan aiheiseen kesäteatterimaisen kevein keinoin. Anton Tšehovin Kirsikkatarha-näytelmän teema, kaiken katoavaisuus kulkee oleellisena osana esitystä, ja teemaa käsitellään paikoitellen jopa mustan huumorin ottein. Ohjaaja Itkonen ja dramatisoija Susanna Åke haluavat tuoda esitykseen lisäksi kysymyksen kuoleman voittamisesta taiteen keinoin.

”Kesäteatteriin usein tullaan asenteella, että tullaan katsomaan jotain kevyempää. Lajityypit asettavat turhia rajoja esityksille. Kirsikkatahrassakin lajityyppien rajoja ylitetään: on inhimillisen komedian elementtejä ja koskettavampia kohtauksia, jossa käsitellään elämän rajallisuutta ja ihmisen toivetta jättää jotakin jälkeensä. Vanha venäläinen nihilisti Tšehov saa esityksessämme vastaväitteen ajatukselleen kaiken katoavaisuudesta”, Itkonen kuvailee vielä lopullista muotoaan hakevaa näytelmää.

Kirsikkatahra – esitys ei alunperin syntynyt ajatuksesta tehdä kesäteatteria vaan Itkosen mielessä jo pitkään hautuneesta ajatuksesta tarttua Tšehovin tekstiin ja tehdä siitä vapaa tulkinta. Åken ja Itkosen työstäessä tekstiä tuli sattuman kaupalla eteen mahdollisuus tehdä esitys ulkoilmateatterina ja tarjoukseen tartuttiin. Itkonen kuvailee teatterin ohjaamista ulos sisäteatteria haastavammaksi.

”Suurin ero ulkoilmaan teatterin tekemisellä suhteessa huoneeseen tekemiseen on se, että sisätilat ovat huomattavasti hallitumpia. Äänen käyttäytyminen on täysin erilaista. Sisällä katsojan katsetta voi ohjata valoilla. Ulkona maisema on tarinan näyttämö. Ulkoilmateatteri on visuaalisesti villimpi kenttä”, Itkonen kertoo.

Jo yhdeksännen peräkkäisen kesän teatteria tekevä Iiro Tuovinen kuvailee kesä- ja talviteatterin suurimman eron olevan harjoitus- ja esityskauden intensiivisyys.

”Talvisin teatteria tehdessä saatetaan hyvinkin harjoitella puolikin vuotta, niin kesäteatterissa esitys kasataan kuukaudessa. Myös esityksiä kesäteatterissa on usein huomattavasti enemmän kuin muissa harrastajateatteri produktioissa”, yhteiskuntatieteitä kolmatta vuotta opiskeleva Tuovinen kertoo.

Tuovinen ajautui vuonna 2007 kesäteatterin pariin halustaan esiintyä ja ilmaista itseään. Aluksi kesään painottunut harrastustoiminta on laajentunut ympärivuotiseksi. Viime kesänä Tuovinen oli ensimmäistä kertaa kesäteatterissa palkattuna näyttelijänä.

”Teatterin harrastamisesta saatuja asioita ei rahassa mitata. Se yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat keskeisimpiä asioita teatteriharrastuksessa. Kesällä tämä piirre tekemisessä vielä korostuu kun harjoitus- ja esityskausi on niin intensiivinen. Ja hyvän rusketuksen kesäteatteria tehdessä saa”, Tuovinen nauraa.

Tänä kesänä Tuovinen nähdään kahden kesäteatterin lavalla: Teatteri-Traktorin Verneri Kustoon fantastinen maailma – näytelmässä sekä Utran Uuden Teatterin Romeo ja Julia – esityksessä.

”Aloitan kesän rupeaman kunnolla tuossa toukokuun lopussa noin 10 tunnin harjoituksilla päivässä. Onneksi kahden teatterin harjoitusaikataulut loksahtivat hyvin limittäin ja päällekkäisyydet voidaan ratkaista. Viimeiset esitykset ovat sitten elokuun lopulla ja opiskelut alkavatkin sitten syyskuun alussa. Että ei tässä paljon lomailla! Mutta näin minä vietän kesäni ja olen tottunut siihen, ettei vapaa-aikaa paljon jää”, Tuovinen hymyilee.

Teatteri-Traktorin koko perheen esityksessä Hasaniemessä yhdistyvät teatteri, tanssi ja uusi sirkus.
Teatteri-Traktorin koko perheen esityksessä Hasaniemessä yhdistyvät teatteri, tanssi ja uusi sirkus.

Koordinaatit Itä-Suomen kesäteatterikierrokseen

KUOPIO
Kuopion Uusi Kesäteatteri: Solistina Olavi Virta
Ensi-ilta 1.7.

Kesäteatteri Tammenranta: Maarian piha
Ensi-ilta 28.6.

Lastukosken Kanavateatteri: Tuntihommia urakalla
Ensi-ilta 17.6.

Teatteri Hermanni: Tositarkoituksella
Esityksen Syvänniemellä
Ensi-ilta 25.6.

Sataman kulma: Nummisuutarit
Esitykset Kallamarina kesäteatterissa.
Ensi-ilta 2.7.

Syvähiekan kesäteatteri: Vanhan veräjän luona
Ensi-ilta 2.7.

Teatteri Vivates: Roinilan talossa
Esitykset Riuttalan talonpoikaismuseossa.
Ensi-ilta 14.7.

SAVONLINNA
Kasinosaaren kesäteatteri: Onnen maa
Ensi-ilta 26.6.

Saimaan teatteri: Sankarit Saimaalla
Teatteri kiertää vesiteitse Saimaata, esitykset vanhoissa seurantaloissa.
Ensi-ilta 27.6.

Laboratorioteatteri Fennica: Järvisydän
Ensi-ilta 17.7.

JOENSUU
Perijuuri: Kirsikkatahra
Esityspaikkana Hasaniemen Artpark.
Ensi-ilta 10.7.

Teatteri-Traktori: Verneri Kustoon fantastinen maailma
Esityspaikkana Hasaniemen Artpark.
Ensi-ilta 14.6.

Joensuun ylioppilasteatteri: Viimeisen vuoron matkustajat
Esityspaikkana Hasaniemen Artpark.
Ensi-ilta 26.6.

Ristin kesäteatteri: Tahdotko naimisiin?
Ensi-ilta 28.6.

Utran Uusi Teatteri: Romeo ja Julia
Ensi-ilta 1.8.

Utran Uusi Teatteri: Kauppa-auto
Ensi-ilta 23.6.

Roukalahden kesäteatteri: Onnellinen mies
Ensi-ilta 21.6.
Paukkajan teatteri: Retrotytöt
Ensi-ilta 21.6.

Kontiolahden kanavateatteri: Tukkijoella
Ensi-ilta 28.6.

Kyläparin myllyteatteri: Naurava kylä
Ensi-ilta 24.6.