Kekkonen tulee? – Porot, luteet ja ihminen samassa kattauksessa

Teksti ja kuvat: Oona Heikkinen
Esitysdramaturgi Timo Heinonen, ohjaajan assistentti Niko Rotko ja ohjaaja Perttu Leinonen kansankomedian parissa.

Joensuun kaupunginteatterissa helmikuussa ensi-iltansa saava Kekkonen tulee? – näytelmä on leikkisä kansankomedia, jossa käsitellään ihmisyyttä ymmärtäväisen hymyn läpi. Näytelmän komiikka kumpuaa tunnistettavuudesta ja vapautuneesta itselleen nauramisesta. Näytelmä perustuu Pia Pesosen novellikokoelmaan Urho Kekkonen Strasse (2011), josta on myös tehty elokuva Kekkonen tulee! (2013)

Esitysdramaturgi Timo Heinonen sanoo näytelmän olevan absurdia komediaa lapin lisällä höystettynä. Kyseessä on humoristinen näytelmä, jossa ihmisen outoutta käsitellään myötätuntoisesti.

”Jos katsellaan ihmistä, katsellaan ennen kaikkea vikoja ja nauretaan niiden kanssa”, ohjaaja Perttu Leinonen lisää. Vaikka kyse onkin huumorista, saattaa kyynelkin vierähtää katsojan silmäkulmaan.

Ihmisyyden teema on peräisin alkuperäistekstistä, mutta näytelmän dramatisointi on herättänyt hahmot uudella tavalla eloon. Hahmoista kukaan ei pelaa puhtain kortein. Ohjaajan assistentin Niko Rotkon mukaan joka ikinen hahmo on hieman vinksahtanut. Hahmoista löytää sellaisia piirteitä joihin on helppo samaistua. Ohjaaja ja esitysdramaturgi kiinnostuivat tekstistä heti, kun se tuli esille Joensuun Kaupunginteatterin ohjelmistoa suunniteltaessa.
”Se omaperäinen kieli ja näkökulma, josta hän ihmistä tarkastelee, sai meidät innostumaan”, Heinonen sanoo.

Näytelmässä ihmisen omituisuutta tarkastellaankin erikoisista näkökulmista, kuten luteiden ja porojen vinkkelistä, sekä ihmismielen sisältä.

”Siihen tulee sellainen luontokysymys siitä, miten omituista kipuilua me oikein katsellaan ja miten outo eläin ihminen onkaan. Tematiikka joka ei ole pelkästään Pialta, vaan aika paljon tästä meidän sovitustyöstä”, Leinonen kertoo.

Kirjailija antoi tekijöille vapaat kädet sovittaa teksti näytelmäksi.

”Sanoin Pialle että me tehdään varmaan aika hullu juttu ja Pia vastasi, että tehkää! Omituisinta on se, että kaikkien luteiden ja porojenkin jälkeen kuva näyttää loppujen lopuksi aika tarkkanäköiseltä kuvalta ihmisestä eri näkökulmista”, Heinonen sanoo.

Suomalaisten omituisuuden ja hulluuden juhliminen ovat aiheita, joita Leinonen soisi näkevän teatterissa enemmänkin.

”Juuri tuollaisia tyyppejä olen nähnyt pitkin Lappia ja Pohjois-Karjalaa. On helpottavaa tuoda ne näinkin korkeakulttuuriseen instituutioon kuin teatteri”.

Näytelmän komiikka piileekin tunnistettavuudessa ja nauraminen on vapauttavaa, eikä ivallista.

”Noinkin pikkumainen, tyly tai heikko ihminen on, ja sille asialle nauraminen on vapauttavaa ”, ohjaaja sanoo.

”Ei outoutta outouden vuoksi, vaan aidosti joko itsestään tai läheisistään jonkun piirteen aina tunnistaa.” ohjaajan assistentti lisää.

Poliittisia näytelmiä on nähty teattereissa paljon, mutta Kekkonen tulee? -näytelmä ei ole sellainen.

”Nyt tuntui siltä, että entä jos me kertoisimme hieman jostain muusta. On täällä muitakin aiheita vaikka lehdistä lukemalla tuntuu että niitä ei löydy”, Leinonen sanoo.

Ohjaajan mukaan politiikkaa voi parhaiten tehdä juhlimalla sitä, mikä meillä on yhteistä kansakunnasta tai yhteisöstä riippumatta. Heinonen lisää, että politiikan ydin lähtee ihmisestä itsestään.

”Aristoteleskin määrittelee politiikkateoksessaan, että ihminen eroaa muista eläimistä sillä, että se on poliittinen eläin. Oli puolueet sitten mitä tahansa, niin siellä on aina se ihminen, ja meidän fokus on ihmisessä.”

Näytelmä on kansankomediaa nykyteatterin elein. Akateemista keskustelua ja teoriaa Aristoteleesta nykypäivään on käytetty työvälineenä, ja harjoituksissa on hypätty jutustelusta kohtaukseen ja takaisin. Kuitenkin tekijöiden tarkoitus on ollut kääntää pohdinnat kansankielelle helposti ymmärrettäväksi jutuksi.

”Me yritetään vilpittömästi tehdä kansankomediaa niin hyvin ja rakkaudella kuin osataan eikä olla naamioitu tätä kansankomediaksi yrittäen jemmata sitä täyteen jotain poliittista kamaa”, ohjaaja sanoo.

Opiskelijat käyvät Leinosen mukaan liian vähän katsomassa näytelmiä. Ohjaaja kannustaakin opiskelijaa tulemaan teatteriin.

”Tämä on ehdottomasti sellainen teos, joka kannattaa käydä katsomassa. Kunnianhimoista hyvää teatteria, mutta pointti on siinä, että se on kepeää ja omalaatuista ja helpommin vastaanotettavaa”, Leinonen vinkkaa.

Kekkonen tulee? -näytelmän kantaesitys ja ensi-ilta lauantaina 13. helmikuuta Joensuun kaupunginteatterissa.