Kansainvälinen runofestari Joensuussa

JOENSUU – Kansainvälinen runofestivaali Runoajelu saapuu Itä-Suomen yliopistoon 27. marraskuuta. Neljä maata kiertävän festarin teemana on tänä vuonna kääntäjäkoulutus. Esiintymässä ovat runoilijat Jan Kaus Virosta, Miia Toivio Suomesta, Kārlis Vērdiņš Latviasta ja Gunnar Wærness Norjasta. Joensuussa illan täydentävät opiskelijoiden runokäännökset. Opiskelijoiden kannalta tilanne on herkullinen.
”Runoajelun tarjoama vuorovaikutus runoilijoiden kanssa taas on tavallisesti tekstien kanssa työskenteleville opiskelijoille upea tilaisuus päästä kurkistamaan kirjailijoiden työhön”, kuvailee tapahtumaa kirjallisuuden yliopistonlehtori Elina Arminen

Festarin esiintyjiä yhdistää kirjoittamisen lisäksi pitkä kokemus runojen kääntämisestä ja toimittamisesta.
”Kansainvälinen runofestivaali sopii erittäin hyvin Itä-Suomen yliopistoon, sillä täällä yhteistyö kirjallisuuden, kääntämisen ja vieraiden kielten oppiaineiden välillä on poikkeuksellisen tiivistä. Runojen kääntämisen kurssi on tästä hieno esimerkki: kurssi on avoin kaikille kirjallisuuden, kääntämisen ja vieraiden kielten opiskelijoille, ja se on ollut erittäin suosittu”, kertoo yliopistonlehtori Minna Ruokonen.

Joensuun lisäksi festivaali kiertää Daugavpilsin, Tarton ja Tromssan yliopistoissa. Kansainvälinen runofestivaali Runoajelu Itä-Suomen yliopistossa Agora-rakennuksen salissa AG100 27. marraskuuta kello 16.15 alkaen.