Kallis Lyyra on kohtalainen vaihtoehto huonolle

Yliopistojen yhdistyminen tarkoittaa Joensuun kannalta todennäköisesti myös opiskelijakorttien vaihtumista. Kuopiossa on käytetty jo jonkin aikaa Lyyra-korttia. Joensuu on vielä kuulunut niihin harvoihin ylioppilaskuntiin, joissa sitä ei ole käytössä.

”Edustajisto päättää kevään aikana asiasta, mutta todennäköisesti Lyyraan mennään”, Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Mika Hämeenniemi arvelee.

Lyyra on aiempia Antennan kortteja hiukan kalliimpi, mutta hintaero ei enää ole kovin merkittävä. Viimeisimmän hinnankorotuksen yhteydessä opiskelijakortin hinta Joensuussa nousi kahdeksasta eurosta 12 euroon. Kuopiossa Lyyra-kortti maksaa opiskelijalle 15 euroa ja Hämeenniemi arvioi, että se voisi olla myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan opiskelijakortin hinta.

Lyyran potentiaali on suuri, mutta toistaiseksi kortti on vasta lupaus paremmasta tulevaisuudesta, sillä hyötyjä ei ole täysin saatu käyttöön.

”Todellisia etuja Lyyrasta voitaisiin saada, jos sitä alettaisiin käyttää esimerkiksi kulunvalvontaan yliopistolla. Myös nykyisin MagnaCardilla toimivat kopiokoneet voitaisiin muuttaa Lyyralla toimiviksi”, Hämeenniemi visioi.

Lyyra on sirukortti, jolla voisi maksaa esimerkiksi opiskelijalounaita. Toisaalta opiskelijalounaan voi maksaa myös muulla kortilla. Rahan liikutteluun tulisi yksi porras lisää. Lyyran toimitusaika on lyhyempi kuin Antennan kortissa, mutta toimitukset ovat takkuilleet jonkin verran. Erityisesti vaihto-opiskelijoille viivästykset kortin saamisessa ovat hankalia.
Aiemmin Lyyraan ei Joensuussa ole siirrytty, sillä on katsottu, että rahoille ei saataisi vastinetta. Vieläkään kortista ei Hämeenniemen mukaan saataisi maksimihyötyä. Lyyra kärsii lisäksi vielä samanlaisista laatuongelmista kuin Antennakin. Osa korteista kuluu liian nopeasti lukukelvottomiksi.

Ylioppilaskunnan toimiston työntekijöiden työtaakkaa Lyyraan siirtyminen sentään keventäisi, kun korttien tilaus tapahtuisi sähköisesti Lyyran verkkosivuilla.

”Tavoitteena on, että Lyyra-kortti olisi kaikilla korkeakouluopiskelijoilla sekä yliopiston henkilökunnalla. Silloin siitä saataisiin paras hyöty.”

 • Musta Pekka

  Subventoidaanko tuota 15 euroa vielä jostain, vai onko korttien hankintakustannusten ero todellakin noin pieni (3 euroa).

  Jos on, niin sirun hankinta ei ole kovin iso lisäkustannus.

  Epäilyttää kuitenkin, koska ainakin vielä jokin aika sitten korttien hintaeroissa oli jopa kaksin-kolminkertainen ero.

  Selvittäkääpä pintaa syvemmältä, Uljas! Tämä meno tuntuu konkreettisesti jokaisen uuden opiskelijan pienissä rahavaroissa.

 • Mika Hämeenniemi

  Tällä hetkellä Lyyran valmistuskustannukset ylioppilaskunnille ovat 14,50 euroa, Antennan valmistuskustannukset hiukan yli 4 euroa. Eli kyllä Lyyran valmistuskustannukset ovat tällä hetkellä noin 10 euroa suuremmat per kortti verrattuna nykyiseen korttiin.

  Viime syksynä Antennan kortin hinta nostettiin 12 euroon aikaisemmasta 8 eurosta. Syynä tähän oli se, että Antennan kortin valmistuskustannukset nousivat n. 40 prosenttia ja ylioppilaskunta halusi kaventaa eroa Lyyra- korttiin, koska tuolloin oli tiedossa, että siirtyminen Lyyraan tulee ajankohtaiseksi ISYY:n aikana. Opiskelijakortin hinnan nousu kerralla 8 eurosta noin 15 euroon olisi tuntunut kovalta monen mielestä.

  Jokainen voi toki päässälaskulla huomata, että ylioppilaskunta ottaa opiskelijakortin myynnissä useamman euron välistä. Näin on tehty useita vuosia ja myös muissa ylioppilaskunnissa ”vanhan” opiskelijakortin aikana. Nykyään suurin osa ylioppilaskunnista tarjoaa Lyyraa valmistuskustannusten mukaisesti ja ehkä näin tehtäisiin myös ISYY:n aikana. Toki nämä asiat kuuluvat edustajistolle, kun ylioppilaskunnan budjettia päätetään. Myös opiskelijakortin valinta tehdään edustajistossa kevään aikana. Pitää muistaa, että tilanteessa pitää huomioida jo tulevaisuus ISYY:ssa. Kuopiossa on ollut Lyyra-kortti käytössä pari vuotta, Joensuussa Antennan kortti. Uudessa ylioppilaskunnassa kortin tulee olla sama kaikilla opiskelijoilla.

  Tässä tarkennusta ja vastausta Mustan Pekan kommenttiin.

  Mika Hämeenniemi
  pääsihteeri, JoYY

 • Musta Pekka

  Kiitos. Tuolta pohjalta on hyvä lähteä tekemään valintoja.