Jyväskylän yliopisto maksaa maisterille papereista

Jyväskylän yliopisto on päättänyt kepin käytön sijaan ohjastaa opiskelijat läpi tutkinnon kirkas porkkana nenän edessä killuen. Jyväskylän ylioppilaslehden mukaan yliopisto ottaa tulevana syksynä käyttöön kannustinjärjestelmän, jolla se houkuttelee opiskelijoita valmistumaan tavoiteajassa. Yliopisto on linjannut asian vuoteen 2017 ulottuvaan strategiaansa.

Maisterintutkinnon päänahan hinta on vielä määrittelemättä. Maksettavan summan lisäksi avoinna on myös se, saisiko palkkion pelkästään ylemmästä vai myös alemmasta korkeakoulututkinnosta. Jyväskylän yliopiston rehtorin Aino Sallisen mukaan valmistumisesta maksamiseen on innostanut hyvät kokemukset tutkimushenkilöstön kannustinjärjestelmistä.

”Tavoitteena on, että täällä opiskellaan joutuisasti”, patistaa Sallinen Jyväskylän ylioppilaslehden haastattelussa.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta suhtautuu palkkioon varauksella. Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Johanna Pietiläinen (sd.) toteaa, että vaikka järjestelyssä on puolensa, on opiskelija nyt paineiden ristiaallokossa, kun opintoaikoja on jo rajattu ja opintotuen suoritusvaatimuksia tiukennettu. Pietiläinen ei usko rahalla olevan lopulta merkittävää vaikutusta.

Jyväskylän yliopisto on pikavalmistumisen kimpussa myös laajemmin. Se aikoo muun muassa vähentää uusien opiskelijoiden sisäänottoa kymmenyksen seuraavan viiden vuoden aikana. Rehtori Sallisen mukaan massakoulutus ei ole kenenkään etu. Jyväskylän ylioppilaslehden artikkeli ei kuitenkaan kerro millä psykologisella keksinnöllä yliopisto aikoo seuloa potentiaaliset nopeat suorittajat luentosaleihinsa.