Kansalaisuuden hankkiminen voi olla Suomessa asuvalle ulkomaalaiselle hyvä idea. Se vain saattaa olla vaikeaa jos sattuu olemaan esimerkiksi opiskelija, eikä kieriskele rahassa. Hopeasepäksi Tampereella opiskelevan chileläinen Javiera Marchant Aedo on ollut Suomessa 90-luvulta saakka. Hänen isänsä vietti kymmenen vuotta poliittisena vankina Chilessä, kunnes tuomio vaihdettiin maastakarkotukseen ja tie vei Suomeen. Suomen kansalainen Javiera ei ole, eikä kansalaisuuden hakemisesta veloitettavaan 440 euron käsittelymaksuun ole oikein ollut varaa.
”Kun perustuloaloitteen nimien keruu alkoi ja olisin halunnut allekirjoittaa, en voinutkaan, koska en ole kansalainen. Avauduin asiasta ja ystäväni kysyi, että entä jos järjestetään keräys kansalaisuuden hakemisen käsittelymaksua varten”, hän kertoo.
Keräys polkaistiin käyntiin Facebookissa. FB-tapahtumaan osallistuja sitoutui maksamaan euron ja osallistujia tarvittiin niin ollen 440. Rahaa kertyi 457 euroa.
”Muutama halusi laittaa enemmän kuin sen euron. Täytin paperit ja menin poliisilaitokselle, mutta kävi ilmi, että passini oli mennyt vanhaksi. Minun täytyy ensin hakea uusi passi Chilen suurlähetystöstä Helsingissä. Lisäksi uuden passin mukana on haettava kokonaan uusi oleskelulupakortti, vaikka minulla on pysyvä oleskelulupa ja se on maahanmuuttoviranomaisilla tiedossa”, hän kuvailee.
Hän arvioi, että jos kansalaisuus myönnetään, kuten todennäköisesti käy, voisi hän olla Suomen kansalainen vuoden kuluttua tammikuussa. Sitten hän pääsisi äänestämään ja halutessaan asettumaan ehdolle eduskuntavaaleihin. Kunnallisvaaleissa hän on jo ollut Vasemmiston ehdokkaana. Tampereella hän on myös maahanmuuttajaneuvoston jäsen.
”En koe olevani suomalainen. Ehkä tamperelainen, mutta en suomalainen. Kansalaisuus on enemmänkin byrokraattinen luksuspaperi. Ei tarvitsisi sietää paskamaista käytöstä lentokentillä. Jos on EU:n ulkopuolelta, on heti potentiaalinen terroristi.”
Keräyksiä säädellään laissa, mutta Aedon keräyksessä tämäkin huomioitiin. FB-tapahtuma ei ollut julkinen, joten juridisesti kyse oli vain siitä, että hän pyysi ystäviltään rahaa.
Kansalaisuuden hakeminen:
1.
Ulkomaalainen jättää hakemuksensa henkilökohtaisesti poliisille.
2.
Poliisi tarkistaa hakijan henkilöllisyyden ja perii 440 euron käsittelymaksun. Hakemus lähetetään Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi.
3.
Maahamuuttovirasto tutkii, täyttääkö hakija kansalaisuuden myöntämisen edellytykset: selvitetty henkilöllisyys, asumisaika, nuhteettomuus, kielitaito, toimeentulolähde ja maksuvelvotteiden suorittaminen.
4.
Maahanmuuttovirasto postittaa päätöksen joko suoraan hakijalle tai paikallispoliisille, joka antaa päätöksen hakijalle tiedoksi. Jos päätös on myönteinen, Maahanmuuttovirasto ilmoittaa väestötietojärjestelmään, että henkilö on saanut Suomen kansalaisuuden. Jos päätös on kielteinen, voi hakija valittaa siitä hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Myös Maahanmuuttovirasto voi valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä.