Joensuulaisen doommetallin lupaus Serpent Warning on operoinut musiikkinsa parissa kolme vuotta. Nyt on edetty ensimmäiseen omakustanne ep:seen. Yhtyeen kappalemateriaalista pääosin vastaava kitaristi Antti Koponen selvittää yhtyeensä vaiheita ja vaikutteita.
”Serpent Warning on perustettu Joensuussa keväällä 2009. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Jani Loijas: laulu, Antti Koponen: kitara, Ripe Lindberg: rummut ja Jussi ”Geezer” Kotilainen: basso. Bändi teki biisejä ja treenasi kesästä 2009 syksyyn 2010. Loppuvuodesta 2010 alkoi keikkailu ja kevääseen 2011 mennessä oli soitettu kourallinen keikkoja, jotka ovat kaikki melko onnistuneita.
Kokoonpano muuttui toukokuussa 2011, kun Samuli Pesonen tuli uudeksi laulusolistiksi. Kesän 2011 aikana tehtiin useita uusia biisejä, joita esitettiin loppuvuodesta keikalla ja samoja biisejä myös äänitettiin demo-EP:lle keväällä 2012. Kaavaillun Serpent Warning-EP:n biisit ovat 1) Beyond The Wisdom, 2) Thousand Names ja 3) Luna (joka on ensimmäisiä Antin bändille tekemiä sävellyksiä). Äänitykset koostuvat alun perin kuudesta kappaleesta ja myöhempään julkaisuun (kaavailtu syksyksi 2012) jäävät kappaleet Serpent Warning, Ceremonies Of The Sun sekä Enchantress In White, joista kaikki kappaleet, jälkimäistä lukuunottamatta, -on soitettu jo keikalla.”
Voisitko nimetä Serpent Warningille joitakin vaikuttajayhtyeitä?
”Serpent Warningin vaikuttajiksi ovat muodostuneet sellaiset artistit kuin Black Sabbath, Celtic Frost, Iron Maiden, Scorpions, Saint Vitus, Pentagram, Mellow Candle, Saturnalia, Uriah Heep, Roky Erickson, Thin Lizzy, (vanha) Helloween ja Running Wild.
Suomalaisista vaikuttajista mainittakoon mm. Pelle Miljoona & 1980, Silmienvaihtajat/ Mana Mana, Kingston Wall, Kalevala ja eräät suomalaiset ja ulkomaiset progressiivisen rockin yhtyeet.”
Mikä on tunnusomaista Serpent Warningin musiikilliselle lähestymistavalle? Olisiko teksteistä nostettavissa esille joitakin ydinteemoja?
”Serpent Warning soittaa raskassävyistä rockmusiikkia ja suosii myös soitossaan alennettua virettä, melodioita ja paikoittain myös etnisiä ja itämaisia sävyjä. Sanoitusmaailmassa vilisevät ulottuvuudet, aikavääristymät ja salatieteet. Välillä pohditaan elämää ja sen katoavaisuutta, ihmismielen järkkymistä ja joutumista totaalisesti eksyksiin, sekä tässä maailmassa että muualla. 60- ja 70-lukujen kauhu- ja tieteis, sekä psykedelia-elokuvat on havaittu hyviksi inspiraationlähteiksi, kuin myös orastavat mielenterveysongelmat ja niiden työstäminen. Myös eksyminen ja/tai totaalinen eristäytyminen ja muistot vaikuttavat sanoituksiin vahvasti.”
Koponen intoutuu kuvailemaan Beyond The Wisdom Demo-EP:n kappaleita: aloitusbiisi ”Beyond The Wisdom” on eräänlainen tutkielma ajatusmaailman rajamaille, paikkaan jossa varjot ja valot vääristyvät ja ulottuvuudet hämärtyvät, kenties hetkittäin sodantuoksuisissakin tunnelmissa. Päähenkilön ajatuksenjuoksu kulkee välillä kuin tuhatta ja sataa ja hidastuu sitten totaalisen ikijäähän. Kappaleen valttikorttina horisontaalisella jengalla varustettu pää-riffi, maukkaat tuplakitaramelodiat sekä värisyttävän rankka loppurytistys, joka ei hellitä! (Vaikuttajat; Free vm. 1970, Mana Mana vm. 1990, Scorpions vm. 1980 ja Bathory vm. 1986!)
Toinen kappale ”Thousand Names” käsittelee kenties jonkinasteista maanisuutta ja sitä kuinka ihmismieli voi muovautua ja riitaantua sekä itsensä että toisten ja myös harhakuviensa kanssa. Päähenkilön omassa maailmassa kaikki on kenties muuttunut. Tai sitten ”hän” itse on suuri vihollinen! Biisiä kantaa koukuttava riffi, jonka täydentävät energinen kertosäe ja kieroutta lähentelevä kitarasoolo! (Vaikuttajat: Scorpions vm. 1976 ja Blizzard Of Ozz featuring Ozzy vm. 1980!)
Kolmantena biisinä oleva ”Luna” on bändin varhaisimpiin lukeutuva kertomus salatieteiden ja mysteerien maailmasta, jossa maailma on metsää. Kuvaelma unenomaisesta maailmasta jossa auringon valtiatar tekee läsnäolonsa tiettäväksi. Kalliot, purot ja korpit kuiskivat outoja viisauksiaan ja oudot voimat vaeltavat. Biisin outro on musiikillista riemujuhlaa! (Vaikuttajat; Black Sabbath vm. 1970, Roky Erickson vm. 1980, Celtic Frost vm. 1985 ja Thin Lizzy vm. 1979!)”
Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia yhtyeellänne on?
”Serpent Warningin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat Demo-EP:n julkaisun lisäksi keikat (joita kaivattaisiin runsaasti lisää!!!) ja mahdollisen kokopitkän työstäminen tai jo mainittu toinen 3-biisin EP.”
Kaikkien aikojen rockyhtyeet by Antti Koponen
Black Sabbath: ”Siinä bändissä musiikki, sanat ja soitanto, soundit ja Sabbath-maailma olivat kohdallaan. Ajoitus oli varmaan aika täydellinen. Ensimmäinen levy, jonka kuulin oli Vol 4 80-luvun lopussa ja se oli hyvä aloitus.”
Free: ”Siinä on toinen todella hieno bändi. Kitaristi Paul Kossoffin parhaat työt olivat Freen kanssa, mutta piti tutkia vähän tarkemminkin, mitä kaikkea hän on tehnyt. Backstreet Crawlerkaan ei ollut huono bändi.”
Led Zeppelin: ”Zeppelin olisi saattanut ruveta tekemään enemmän folkvoittoista, mennä Fairport Conventionin suuntaan. Se oli laaja bändi, musiikillinen ilmaisu ei ollut yhden käden varassa.”
Deep Purple: ”Se, että Tommy Bolin kuoli nuorena, teki tällaisen Hendrixmäisen nostalgian. Mark II edusti klassisia rockvaikutteita. Se oli se legendaarinen kokoonpano.”
Scorpions: ”Sitä on kuunnellut jo 80-luvun alkupuolelta. Se oli musiikillisesti hurjaa, In Trancet ja Fly to the Rainbowt olivat kovia juttuja.”
Serpent Warning verkossa: www.myspace.com/serpentwarning