Joensuuhun kuusikerroksinen puukerrostalo

Teksti ja kuvat: Pasi Huttunen
Tälle tällä hetkellä tyhjälle tontille nousee kuusikerroksinen puutalo. Asuntoja siihen tulee 40.

Joensuuhun rakennetaan kuusikerroksinen puukerrostalo. Talo valmistuu nopealla aikataululla. Se rakennetaan Penttilään Mäntyläntien ja Honkakujan kulmaan, jossa aiemmin sijaitsi maineikas Mäntylän baari sekä lähikauppa. Tällä hetkellä tontti on tyhjillään.
Asukkaat pääsevät ennakkotietojen mukaan muuttamaan maaliskuussa 2017. Hankkeen käynnistäneen Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön puheenjohtaja Matti Virtaala toteaa, että säätiö pyrkii tällä tavalla vastaamaan vuokra-asuntojen kovaan kysyntään Joensuussa.
Opiskelijan kukkarolla asunnot eivät välttämättä sovellu. Taloon tulee 30 yksiötä ja 10 kolmiota. Yksiön vuokra neliömetriä kohden asettuu tämän hetkisten tietojen mukaan 14 ja 15 euron välille ja kolmion vuokra 12 ja 13 euron välille. Esimerkiksi Joensuun Ellin opiskelija-asunnoissa yksiön vuokra asettuu tällä hetkellä alle 12 euron ja on halvimmillaan kahdeksan euron paikkeilla. Soluasuntojen vuokrat ovat opiskelijayksiöitä halvempia.
Rakennukseen tulee muun muassa jäteveden lämmön talteenottojärjestelmä ja rakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit.
”Aurinkopaneelien tuottama energia käytetään reaaliaikaisesti kiinteistösähkössä valaistukseen ja ilmanvaihtoon”, rakennuttajainsinööri Petteri Elonen sanoo.
Rakentamisen hinnaksi hän arvioi noin 80 euroa neliöltä ja koko talon hinnaksi tulee noin kuusi miljoonaa euroa.

Maineikas, esimerkiksi M.A. Nummisen Baarien mies -kirjaan päätynyt Mäntylän baari lopetti toimintansa vuonna 1989, mutta tontin historia jatkuu kiinnostavana. Kuusikerroksinen puutalo (havainnekuva oikealla) on suomalaisittain historiallinen projekti.
Maineikas, esimerkiksi M.A. Nummisen Baarien mies -kirjaan päätynyt Mäntylän baari lopetti toimintansa vuonna 1989, mutta tontin historia jatkuu kiinnostavana. Kuusikerroksinen puutalo (havainnekuva oikealla) on suomalaisittain historiallinen projekti.
Uraa uurtava kerrostalohanke on siinä mielessä, että ekologisena pidetty puukerrostalorakentaminen ottaa Suomessa vasta varhaisia askeleitaan, vaikka maa muuten ylpeilee metsä- ja puuosaamisellaan.
”Yritämme tämän hankkeen myötä levittää tänne ammattitaitoa puurakentamisessa. Uskaltamiskynnys madaltuu sitä kautta”, Virtaala sanoo.
Hänen mukaansa Suomi hidastelee puukerrostalojen rakentamisessa muuhun Eurooppaan verrattuna betoniteollisuuden lobbauksen vuoksi. Esimerkiksi puukerrostalojen paloturvallisuudesta on esitetty epäilyksiä.
Elonen toteaa, että puukerrostalot on itse asiassa todettu betonikerrostaloja paloturvallisemmiksi, koska niihin on asennettava sprinklerijärjestelmä. Hän lisää, että puukerrostalo on myös kalliimpi lähinnä sprinklerijärestelmän vuoksi. Muuten kustannuksissa ei hänen mukaansa ole suurta eroa.

Suomeen on rakennettu 37 yli kaksikerroksista puukerrostaloa, joissa on yhteensä 649 asuntoa. Puisia monikerroksisia työpaikkarakennuksia on rakennettu kolme. Puun markkinaosuus yli kaksikerroksisissa kerrostaloissa on tällä hetkellä noin yhden prosentin verran.