Jethro Tull: Stand up

Huilumies jää pystyyn

Nerokkaan huilumiehen Ian Andersonin luotsaaman Jethro Tullin varhaistuotannosta vuoden 1969 kakkospitkäsoitto Stand up on arvostettu erityisen korkealle. Kyseessä on ensimmäinen albumi, jonka tekemiseen sittemmin Jethron luottokitaristiksi osoittautunut Martin Barre osallistui.
Levyn tunnetuimpaan antiin kuuluvat Bach-pastissistakin käynyt instrumentaali Bouree sekä avausraita, raskaassa riffittelyssään jopa hardrocksävyjä tavoittanut A New Day Yesterday. Andersonin ystävästä Jeffreystä inspiraationsa ammentaneita kappaleita Stand upilla edustaa upeaa huilunsoittoa ja riffittelyä tarjoava Jeffrey goes to Leicester Square. Back to the Family on rytmiikaltaan ja melodialtaan kekseliäs raita, joka yltyy niin ikään ajoittaisiin hardrockvivahteisiin.

Myös Barre keppeineen pääsee kunnolla ääneen kappaleen lopussa. Look into the Sun on tyylikäs ja intensiivinen balladi. Vimmaista huilunsoittoa esittelevä ja hyvän melodian omaava Nothing is Easy lukeutuu pitkäsoiton keskeisimpiin kappaleisiin ja siinä Martin Barre tekee todella komeaa jälkeä kitaroineen. Fat Man on yhtyeen akustisvoittoisen tuotannon varhaisia merkkiteoksia. Melodisessa kauneudessaan ja oivaltavuudessaan We Used to Know menee kuitenkin kiinnostavuudessaan sen ohi. Kitarismissaan kappale tarjoaa Martin Barren kyseisen albumin upeimmat soolot. Reasons for Waiting siirtyy vaihteeksi hienovaraisesti ja onnistuneesti jousten sävyttämänä slovariosastolle.

Päätösraita For a Thousand Mothers edustaa upeine jaotuksineen rankempaa varhaista Jethro-soundia. Kymmenen kappaleen kokonaisuudesta vähintään yli puolet edustaa edelleen klassikkotasoa. Jethron diskografiassa seuraavana vuorossa oli niin ikään hyvää tasoa ylläpitänyt Benefit.
Klassikkotasoisten teema-albumien sarjan aloitti vuonna 1971 ilmestynyt Aqualung.

Martin Barre 67 vuotta 17. marraskuuta.