Itä-Suomi vahvana opiskelijoiden olympialaisiin

Tämän vuoden Universiadeihin matkaavasta Suomen joukkueesta valtaosa on Itä-Suomesta. Italiaan joulukuussa suuntaavasta tähän mennessä julkaistusta maajoukkueesta yhdeksän kolmestatoista on joko Itä-Suomen yliopiston tai Karelian ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Universiadit ovat opiskelijoiden olympilaisiksi kutsuttu maailman toiseksi suurin monilajinen urheilutapahtuma.

Itä-Suomen yliopistosta Suomea lähtee ampumahiihdossa edustamaan Krista Berg Kontiolahden Urheilijoista, Meri Maijala Lapin Biathlon Tokasta ja Tuomas Säily Oulun hiihtoseurasta. Karelia ammattikorkeakoulusta kisakoneeseen nousevat puolestaan ampumahiihtäjät Tuomas Grönman Kontiolahden Urheilijoista ja Henri Lehtomaa Ahveniston Ampumahiihtäjistä.

Maastohiihtojoukkueessa UEF:sta ovat Marjaana Pitkänen, joka on Vieremän Koiton kasvatti ja Perttu Hyvärinen Riistaveden Urheilijoista. Karelian amk:sta joukkueessa on mukana hiihtäjä Tanja Kauppinen Leppävirran Viristä.

Yhdistetyn joukkueen ainoa Suomen edustaja on UEF:n Matti Herola Puijon Hiihtoseurasta. Kontiolahden urheilijoista lähtee ampumahiihtojoukkueeseen myös Laura Toivanen joka opiskelee Jyväskylän yliopistossa.

Kesä- ja talvi- Universiadit järjestetään joka toinen vuosi. Tämän vuoden talvitapahtuma on järjestyksessään 26 ja ne järjestetään Italian Trentinossa 11. – 21. joulukuuta. Taustaorganisaationa toimii kansainvälisen opiskelijaurheiluliitto FISU.

Suomalaisurheilijat Universiadeihin lähettää Opiskelijoiden Liikuntaliitto. Universiadeja seuraamaan lähtevä OLL:n puheenjohtaja Teemu Myllärinen uumoilee suuren urheilujuhlan tuntua.

”Kisojen kisaliekin sytyttää katollisen maailman Perttu Vartiainen eli Paavi Fransecus”, Myllärinen hehkuttaa.

Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut urheilija, joka on iältään 17-28 -vuotias.