ISYY:n hallitus mielii mukaan rakentamaan

Teksti: Niina Turunen
Kuvat: Pasi Huttunen
Yksi pöydällä pyöritellyistä suunnitelmista on, että ISYY rakennuttaisi lisää kerroksia ja Yliopistokadun ylittävän laajennusosan Haltia-rakennukseen. Lopputuloksena olisi kampukselle johtava porttirakennus.

Viime vuoden toimintasuunnitelmaa tehdessä ISYY:n hallitus halusi selvittää, onko ylioppilaskunnalla mahdollisuuksia investoida opiskelija-asuntokohteeseen. Suunnitelmissa on ainakin opiskelija-asuntoja, sosiaalisia palveluja, tiloja opiskelijayrittäjyyteen liittyen, ja mahdollisesti tech lab-tila.
”Suunnitelma laajeni ja nyt on mahdollisuuksia myös muuhun toimintaan, kuten sosiaalisiin palveluihin. Yritämme saada myös jotain tiloja opiskelijayrittäjyyttä varten. Jos pääsemme rakentamaan kampusalueelle, niin on mahdollista sijoittaa ISYY:n uusiin toimistotiloihin ja ainejärjestötiloihin. Nyt neuvottelemme Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa, sillä olemme heidän kaava-alueellaan. Sen lisäksi Joensuun kaupunki ja totta kai Itä-Suomen yliopisto ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita”, ISYY:n sosiopolitiikka- ja tuutorivastaava Matti Nivala kertoo.
”Tässä vaiheessa olemme ottaneet selvää siitä, mihin meillä on mahdollisuuksia”, Nivala kertoo.
”Nyt mietitään miten edetään. Edustajiston kautta pyöritellään asioita aika paljon.”
Joensuu ei ole ainoa rakennuskohde, vaan rakentamista suunnataan myös Kuopioon.
”Tätä visiota toteutetaan Joensuu-Kuopio-akselilla. Todennäköisesti Joensuussa tullaan olemaan vuosi tai puoli vuotta Kuopiota edellä, mikä johtuu siitä, että Joensuussa kaavaprosessi kulkee huomattavasti joutuisammin. Kuopiossa ollaan tekemässä samantyyppistä ratkaisua, josta enemmän selviää syksyn aikana”, Nivala kertoo.
Varsinaisen rakennustyön alkaminen on mahdollista jo vuonna 2018, mutta todennäköisesti se siirtyy seuraavalle vuodelle.
”Meillehän siitä on hyötyä, jos kaavaprosessissa kestää, sillä meille jää aikaa suunnitteluun. Vuosina 2021–2022 saattaisi olla ensimmäiset tasot valmiina. Jos kaavasta valitetaan, se vie prosessia parilla vuodella eteenpäin. Tällä hetkellä tehdään pohjatyötä tulevaisuutta varten, ja tulevaisuudessa edustajisto ja ISYY:n hallitus työskentelevät projektin kanssa”, Nivala kertoo.
”Mutta kyse on vielä visiosta. Ihan kaikkea ei ISYY halua lähteä maksamaan, vaan pitää katsoa että löytyykö rahoittajia. Riippuu hyvin paljon siitä minkälaista ulkopuolista avustusta saamme. Projektia viedään eteenpäin siten, että ISYY päättää viimeisen sanan. Ollaanko täysin omistamassa kiinteistöjä, se on eri asia”, Nivala kertoo.
Rakentamiseen liittyvät uhat ISYY aikoo välttää ottamalla oppia ja myös mallia menneisyydestä.
”Olemme katsoneet Suomessa tällaisissa tilanteissa tapahtuneita epäonnistumisia, ja yrittäneet nähdä mikä niissä on mennyt pieleen. Toisaalta on ollut myös paljon onnistumisia, joista aiomme ottaa oppia. Lisäksi meillä on myös kaksi konsulttia, jotka huolehtivat asioista. Aina kun tulee uutta tietoa asioista, yritämme havainnoida ja ennaltaehkäistä riskejä. Haasteita on paljon, ja ne pitää pystyä ratkaisemaan, ettei kipinästä leviä tulipaloa”, Nivala vakuuttaa.
Edustajisto on suhtautunut projektiin alkuhämmästyksen jälkeen hyvin.
”Kun selvitystyö on lopussa, on tarkoitus antaa edustajistolle aikaa käsitellä asiaa. Yritämme myös ottaa edustajistoa mukaan projektiin. Jonkin verran voi viedä aikaa sulatella asiaa, sillä tässä on isosta asiasta kyse”, Nivala kertoo.