ISYY patistaa vaaliuurnille

ISYY:n hallituksen puheenjohtajan Juho Pulkan ei tarvitse voidella kahvilla kauppatieteen opiskelija Samuli Peuraa äänestämään. Peuralla on jo äänestettävä puolue mielessä.

Eduskunta tuntuu etäiseltä ja monet päättäjät vastenmielisiltä, mutta joku ne päätökset tekee. ISYY:n puheenjohtajisto toivoo, että opiskelijat käyttäisivät vaaleissa valtaansa, koska muuten sitä valtaa käyttää joku muu. – Jarkko Kumpulainen ja Pasi Huttunen, teksti & Jarkko Kumpulainen, kuva

Vaalien lähestyessä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta jalkautui opiskelijoiden pariin kampanjalla, jonka slogan kuuluu, Idiootti jättää äänestämättä. Kuopiossa kampanjan merkeissä jaettiin kahvia ja lentolehtisiä Snellmanian käytävällä, Joensuussa marssittiin Carelian aulasta kaupunginkirjastolle äänestämään.
Kuopiossa kauppatieteiden opiskelija Samuli Peura saapui ISYY:n ständille pääasiassa kahvin hakuun. Äänestämään häntä ei tarvinnut erikseen kannustaa.
”Se on aikalailla kai ainoa keino, jolla tähän maailmanmenoon voi vaikuttaa. Äänestän ensisijaisesti puoluetta, koska koen, että se on merkittävin tekijä poliittisen vallan pitämisessä. Puolueen linjan mukaanhan ne päätökset pitkälle menee”, Peura pohtii.

Joensuun kampuspuheenjohtajana toimiva Tuomas Hiltunen (vas.) arvioi, että monet kokevat päätöksentekojärjestelmän etäiseksi.
”Mielikuvat on sitä, että sedät siellä väittelevät keskenään. Se koetaan etäiseksi ja jopa epämiellyttäväksi. Ehkä ei täysin ymmärretä, että olivatpa päätöksentekokulttuuri ja päätöksentekijät millaisia tahansa, niin päätökset tehdään joka tapauksessa”, hän pohtii.
ISYY:n hallituksen puheenjohtajalta Juho Pulkalta (kesk.) heruu kampanjan lomassa ymmärrystä myös poliittisin perustein äänestämättä jättäville. Moni kokee äänestämättä jättämisen olevan ainoa tapa vaikuttaa, koska kokevat etteivät nykypuolueet tarjoa vaihtoehtoja.
”Moni ajattelee niin, ja varmaan siinä on totuudensiemen. Ehkä eduskuntapuolueista valtaosan ilme on vähän liian huoliteltu ja kiilloteltu, ja ollaan vähän ehkä liian jees-linjaa. Monen asian puolesta puhutaan, mutta niitä epäkohtia missä ollaan valtavirran kanssa eri mieltä, ei uskalleta tuoda esille”, Pulkka pohtii.
Esimerkkeinä Pulkka luettelee puolueiden vaalikeskustelusta poissaolollaan loistaneet Nato- ja ydinvoimakannat sekä leikkauslistat. Silti Pulkka uskoo ennen kaikkea äänestämisen tärkeyteen.
”Edustuksellinen demokratia ei ole täydellinen, mutta paras tähän mennessä kehitetty vaihtoehto. Perusasioiden äärellä ollaan tässä keskustelussa. Idiootti jättää äänestämättä kampanjan lause juontaa antiikin kreikasta, jossa idiootiksi kutsuttiin kansalaista jota ei vaikuttaminen ja politiikka kiinnostanut. Ei hän tyhmä ollut välttämättä, mutta idiootti”, Pulkka kiteyttää.

Vaalien alla Pulkka pitää tärkeimpinä opiskelijapoliittisina aiheina koulutuksen rakenteita, sekä alueellisesti että yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintojen suhteissa, opintososiaalisten etuuksien valvontaa, ja selkeimpänä opiskelujen maksuttomuutta ja opiskelijaterveydenhuollon säilyttämistä myös jatkossa.
Hiltunen kannustaa opiskelijoita käyttämään valtaa vaaleissa, koska muuten valtaa käyttää joku muu.
”En pitäisi automaationa, että opiskelijan pitäisi äänestää opiskelijaa, mutta nuoret ja opiskelijat ovat todella aliedustettuina eduskunnassa. Siinä mielessä se on todella hyvä vaihtoehto. On toki vanhempiakin ehdokkaita, jotka ymmärtävät opiskelijan asioita”, hän pohtii.
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys jatkuu 14. huhtikuuta saakka ja varsinainen vaalipäivä on 19. huhtikuuta.

Jarkko Kumpulainen ja Pasi Huttunen, teksti & Jarkko Kumpulainen, kuva