Irakilaisia makuja Laiturilla

Teksti: Venla Okkonen
Kuvat: Risto Takala
Ravintolan idea on syntynyt ja kehittynyt yhteistyössä suomalais-irakilaisin voimin.

Ravintola Shaku Maku tarjoaa lauantaisin vegaanista irakilaista ruokaa Kulttuurikahvila Laiturilla Joensuun juna-aseman vieressä. Lämpimien ruokien, kuten falafelien, buraq-rullien ja pitaleipien lisäksi tarjolla on jälkiruokia ja juomia. Shaku Makua pyörittää Marie Okkosen ja Heljä Hietalan luotsaama osuuskunta Flipped Integration, jonka he ovat perustaneet tavoitteenaan maahanmuuttajien sekä turvapaikanhakijoiden työllisyyden ja osallisuuden edistäminen. Ravintola on ensimmäinen osuuskunnan puitteissa käynnistetty projekti, ja ruuat valmistuvatkin keittiössä Irakista lähtöisin olevien maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden voimin.

Heljä Hietalan mukaan kipinä osuuskunnan perustamiseen syntyi puolitoista vuotta sitten yliopiston järjestämällä kurssilla, jossa tavoitteena oli liikeidean kehitteleminen. Vapaaehtoisena turvapaikanhakijoiden kanssa työskennellyt Hietala ehdotti kurssilla ideaa Marie Okkoselle, ja pian mukaan otettiin myös Hietalalle tuttuja irakilaisia nuoria miehiä.

“Ensimmäisenä projektina meille tuli tämä Shaku Maku -ravintola, siksi että pojille kaikista luontevin yrittämisen muoto on ravintolan pitäminen”, Hietala kertoo. Ravintolan idea on syntynyt ja kehittynyt yhteistyössä suomalais-irakilaisin voimin.
“Tämä on muodostunut sen mukaan mitä pojat ovat halunneet laittaa tänne, ja me ollaan mietitty miten se voisi toimia suomalaisten kanssa.”

Heljä Hietalan mukaan ravintola on otettu hyvin vastaan.

Jatkossa Flipped Integration -osuuskunnan puitteissa olisi tarkoitus toteuttaa muitakin projekteja, joiden johtoajatuksena toimisi maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden työllistymisen edistäminen.

“Paras tapa sopeuttaa ihmiset Suomeen on ottaa heidät osaksi yhteiskuntaa ja yhteiskunnan toimintoja ja antaa se rooli vaihteeksi heille, että he olisi niitä aktiivisia sopeutujia ja pääsisivät heti tekemään. Maahanmuuttajissa on Suomessa paljon potentiaalia, joka ei ole käytössä”, Hietala sanoo.

Mahdollisuudet erilaisten projektien toteuttamiseen osuuskunnan puitteissa ovat käytännössä rajattomat, kunhan toiminta on kannattavaa ja maahanmuuttajia sekä turvapaikanhakijoita työllistävää. Hietalan mukaan palaute on ollut kannustavaa, ja esimerkiksi yrittäjät ovat ilmaisseet kiinnostuksensa palveluiden ostamiseen osuuskunnalta.

Ravintolan kokkina työskentelevän Mohammed Fayekin mukaan parasta ravintolassa työskentelyssä on irakilaisen ruuan tekeminen. Fayek suosittelee maistamaan ravintolassa erityisesti mausteisia falafeleja ja siirappista jälkiruokaa baklavaa. Unelmana hänellä on ravintolatoiminnan jatkaminen ja laajentaminen:
“Haluamme oman irakilaisen ravintolan, joka on auki viikon jokaisena päivänä.”

Ravintolan ruoat ovat vegaanisia.

Ravintola on Hietalan mukaan otettu hyvin vastaan, mutta matka on vasta alussa.
“Nyt pitää katsoa että miten tämä tässä jatkuu, onko samanlainen suosio ja mitä kaikkea pitää fiksata”, Hietala kertoo. Joensuun kaupunki sinetöi alkusyksystä kulttuurikahvila Laiturin kohtalon päätöksellään rakennuksen purkamisesta. Näillä näkymin Shaku Maku saa toimia Laiturin tiloissa jouluun asti, ja uusi tila ravintolalle onkin haussa.

“Jos jostain löytyisi tila, joka olisi vaikka yhden päivän viikosta tyhjillään, pojilla riittäisi kyllä intoa tehdä.” Osuuskunta toivottaa myös uudet tekijät tervetulleiksi mukaan toimintaan ja antaa mielellään lisätietoa esimerkiksi Facebook-sivuillaan.