Huoli Jokelasta toi valtuustoon satoja rymistelijöitä



Kuvaus ja editointi: Pasi Huttunen

JOENSUU – Rymistelymarssi Jokelasta kaupungintalolle keräsi satoja ihmisiä puolustamaan rakennusta. Kaupunginvaltuuston kokousta seuraavien määrä oli historiallisen suuri. Jokelan rakennuksen roikottaminen löysässä hirressä jatkuu vielä ainakin muutaman viikon, mutta ainakin se tuli selväksi, että rakennuksen kohtalo herättää kaupungissa suuria tunteita. Joensuun kaupunginvaltuusto äänesti kokouksessaan 26. marraskuuta osayleiskaavan pöytäämisen puolesta äänin 50-7. Osana osayleiskaavasta päättämistä on myös Jokelan suojelu tai suojelematta jättäminen.
Osayleiskaavasta päättämisen pöytäämistä esitti Seppo Eskelinen (sd.). Hän harmitteli sitä, että suojelukysymykset nousevat isoimpaan rooliin. Marjatta Räty (kd), yksi esityksen kannattajista päivitteli väen paljoutta lehtereillä ja painotti, että osayleiskaavasta on vielä keskusteltava.
Heti pöytäämispäätöksen jälkeen epäiltiin valtuuston toivovan, että melu asian ympärillä laantuisi, jotta purkamispäätös olisi helpompi tehdä. Toisaalta arveltiin, että pöytääminen ei liittynyt Jokelaan mitenkään.
”Oma epäilyni on, että halu pöydälle jättämiseen kumpusi erityisesti siitä, että loppumetreillä muutamat autodemarit ovat havahtuneet siihen, että kaavoituksen tavoitteena on ollut erityisesti kevyenliikenteeseen ja joukkoliikenteeseen panostaminen. Siksi pelkäänkin, että ensi kokouksessa liikennesuunnitelmaan, joka on tarkoitus hyväksyä kaavan ohella, tulee muutosesityksiä, joilla halutaan vesittää kevyenliikenteen ja joukkoliikenteen ratkaisuja”, valtuutettu Krista Mikkonen (vihr.) kirjoittaa blogissaan.

Valtuutettu Anni Järvinen (vas.) selvitteli kannatustaan pöytäämiselle myöhemmin Facebookissa:
”Äänestin keskustan osayleiskaavan ja liikennesuunnitelman pöydälle jättämisen puolesta. Tein sen, koska haluan liikennesuunnitelmasta lisätietoja, en siksi että pelkäisin sanoa ääneen kannattavani Jokelan säilymistä, keskustan puutaloja tai koska pelkäisin mielenosoittajia. Osayleiskaava ja siihen liittyvä liikennesuunnitelma olivat nyt ensimmäistä kertaa valtuuston käsittelyssä. Asiasta ei ole järjestetty valtuuston iltakoulua tai kyselytuntia, vaikka asian tärkeydestä kaikki ovat varmasti samaa mieltä. Prosessi on ollut pitkä, mutta se olisi voinut olla avoimempi. Koko osayleiskaava ja liikennesuunnitelma olisi voitu tuoda valtuustoon tiedoksi ja keskusteltavaksi jo aiemmin ja päätettäväksi sitten myöhemmin”, hän totesi ja jatkoi.
”Oli todella huonoa hallintokulttuuria laittaa saman valtuuston kokouksen esityslistalle osayleiskaava sekä ensi vuoden talousarvio. Vaikka kokous alkoi jo kello 15.00, ei kokousta olisi saatu vedettyä kasaan ennen puolta yötä, jos kaikki asiat olisivat olleet esityslistalla. Jos osayleiskaavasta olisi päätetty nyt, se olisi voinut tarkoittaa talousarvion pintapuolista käsittelyä ja huonoja kirjauksia liikennesuunnitelmassa.”
Myös Mikkonen toivoo lisäajan auttavan Jokelan pelastamisessa.
”Toivottavasti lisäaikana valtuutetut perehtyvät Jokelan kulttuurihistorialliseen merkittävyyteen ja yhä useampi ymmärtää sen suojelun tärkeyden.”

Osayleiskaavasta ja Jokelan kohtalosta päätetään seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa 17. joulukuuta.