Esitteitä jakaneet opiskelijat poistettiin Carelialta

JOENSUU – Joensuun Vihreän Vasemmiston opiskelija-aktiivit yllättyivät kun heitä pyydettiin lopettamaan toiminnastaan kertovien esitteiden jakaminen Carelian aulassa Joensuun kampuksella. Yliopiston työntekijä pyysi heitä poistumaan ja lisäsi, että ulkona esitteitä saa jakaa, mutta ei aulassa. Aiemmin annettujen ohjeiden mukaan aktiivit eivät jakaneet kuntavaalimateriaalia tai vasemmistoliiton tai vasemmistonuorten esitteitä, eli vaalikampanjoinnista ei ollut kyse. Ulosheittämisen syyksi aktiiveille kerrottiin, että poliittisen materiaalin jakaminen ei ole sallittua, jos kaikki poliittiset ryhmittymät eivät ole paikalla. Linjausta perusteltiin yhdenvertaisella kohtelulla.
Pian tapahtuneen jälkeen JoViVa julkaisi kannanoton, jonka mukaan se on ”närkästynyt Itä-Suomen yliopiston tilapalvelujen päätöksestä kieltää vapaamuotoinen poliittisten esitteiden jakaminen yliopiston sisätiloissa. Poliittiset opiskelijajärjestöt eivät saa enää jakaa materiaalia itsenäisesti, vaan ainoastaan yhdessä toisten järjestöjen kanssa.”

Tapauksen aikaan Carelian aulassa oli opiskelijoille tarkoitettu yliopiston järjestämä infotilaisuus, jossa esittelykojujaan pitivät muun muassa kaupungin kirjasto, partiolaiset, Joensuun kaupunki ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta. JoViValla ei ollut varattuna esittelykojua, vaan aktiivit liikkuivat aulassa jakamassa esitteitä.
”Linjaukset tilojen käytöstä ovat olleet kaikkea muuta kuin selviä. Tätä ennen järjestöt ovat voineet pitää pöytää ja jakaa esitteitä ilman tilavuokraa, mikä on ilmeisesti nyt kiellettyä. Tilapalvelujen on turha perustella politiikkakammoaan toiveella yhdenvertaisesta kohtelusta, koska kaikki poliittiset järjestöt eivät ole yhtä aktiivisia”, Joensuun Vihreän Vasemmiston puheenjohtaja Juha-Pekka Reijonen kertoo.
”Haluaisimme myös tarjota ihmisille kahvia, mutta tilavastaavien mukaan sitä vastustaa kahvilapalveluja tarjoava yritys”, hän ihmettelee.
Reijonen kertoo keskustelleensa poistumispyynnöstä hetken aikaa, mutta poistuneensa sitten.
”Ulkona jatkoin esitteiden jakoa”, hän lisää.

Yliopiston kiinteistöpäällikkö Tarja Harjula arvioi, että Jovivalaisten olisi pitänyt ilmoittaa esitteiden jakamisesta etukäteen. Käytännössä heiltä olisi Harjulan mukaan tarvittu tilavaraus, joka olisi joko hyväksytty tai ei. JoViVan näkökulmasta kyse ei ollut tilaisuuden järjestämisestä, vaan vapaamuotoisesta poliittisten esitteiden jakamisesta. Harjulan mukaan tilavaraus olisi tarvittu siihenkin.
”Tällainen toiminta on mahdollisesti myös maksullista. Oli siellä varsinaista pöytää tai ei, niin tila olisi tullut varata. On myös tehty linjaus, että kahvia ei saa tarjoilla, eikä toimia häiritsevästi. Kuopion kampuksella on tullut jonkin verran valituksia, kun ihmiset ovat kiusaantuneet poliittisten opiskelijajärjestöjen aggressiivisesta kampanjoinnista. Henkilö, joka jovivalaisia pyysi poistumaan ei ollut toimitilayksiköstä, mutta ilmeisesti hän koki heidän häiritsevän meneillään olevaa tilaisuutta”, hän sanoo.
Harjula painottaa, että yliopisto maksaa tiloistaan vuokraa ja toteaa, että tiloissa on oltava jonkinlainen kontrolli.
”Muuten meillä voisi olla siellä sata toimijaa jakamassa esitteitään. Ja jos meneillään on jonkin ulkopuolisen vuokraajan tilaisuus, ei sinne kuulu minkäänlainen mainonta ilman heidän hyväksyntäänsä.”
Hän myös muistuttaa, että ennen poliittinen kampanjointi oli yliopiston tiloissa kokonaan kielletty. JoViVa esittelee toimintaana virallisemmin ensi viikolla, ja tilavaraus on tehty.
”Heille on näköjään ensi tiistaille varattu tila sieltä, joten tervetuloa vain. Voin myös mielelläni keskustella asiasta heidän kanssaan”, Harjula lisää.

Opetustiloja, kokoushuoneita ja aulatiloja koskevissa ohjeissa yliopiston tilojen käytöstä ei löydy selkeästi kohtaa, jonka perusteella JoViVaa olisi voitu pyytää poistumaan. Niissä määritellään maksuttomiksi yliopiston opiskelijajärjestöjen sekä opiskelijoiden muiden toimintaryhmien tilaisuudet.
Tarkemmin näiden joukkoon kuuluviksi listataan toiminnan esittely, tuutorointi, kokoukset, videoneuvottelut, tukiopetukset, opiskelijoille suunnattujen tuotteiden myynti ja ylioppilaskunnan edustajiston vaalitilaisuudet. Ohjeiden mukaan kahvilatuotteiden myynti ei ole sallittua rakennusten kahvioiden ja ravintoloiden aukioloaikoina. Muina aikoina tarjoilun järjestämisestä on ilmoitettava tiloja varatessa. Maksutonta kahvitarjoilua eivät siis näytä kieltävän edes yliopiston omat ohjeet, mutta Harjula vahvistaa kiellon koskevan myös maksutonta kahvitarjoilua. Vaalikampanjointiin tiloja luovutetaan maksutta, mutta rajatusti ja tasapuolisuuteen pyrkien.